zaterdag 9 december 2017

Feestje

2017 is het jaar van het bitcoinfeestje. De vraag is of de eindejaarsrally nog even tot na de oliebollen wordt voorgezet, voordat de deze moderne tulpenbollen definitief in een gapend gat verdwijnen. Tijdens deze doldwaze week steeg de waarde al naar 15.000 dollar.

Nog niet zo heel lang geleden verdedigden bitcoinaanhangers hun virtuele munt tegen iedere suggestie dat de duizelingwekkende koersval toch echt aanstaande was. Stemmingmakerij van traditionele banken, reageerde men dan, een nieuwe tijd was aangebroken waarin we toch heel anders tegen zaken moesten aankijken. Maar het blijft, en dat weten de bitcoinners intussen natuurlijk drommelsgoed, gebakken lucht. De munt is inmiddels zo duur geworden dat hij al niet meer als betaalmiddel gebruikt kan worden wegens te hoge omwisselkoersen. Van een nuttig betaalmiddel met weinig kosten werd de bitcoin een speeltje in handen van speculanten. 

En het wordt nog veel erger: Vanaf zondag kan op de optiebeurs in Chicago gehandeld worden in bitcoinderivaten. Daarmee kun je gokken op een koersdaling of stijging, zonder zelf bitcoins te bezitten. In het verlengde hiervan halen steeds meer startups in luttele seconden geld op via ICO's. Dan geef je een eigen bitcoinachtige munt uit en hoopt dat de waarde daarvan zal stijgen. De eerste oplichterijen zijn al aan het daglicht gekomen en het zullen niet de laatste zijn. Een financieringsmodel dat uitgaat van ongebreidelde groei kan nooit een gezonde basis zijn. Als zelfs DNB-boef Dirk Scheringa zich met virtuele munten begint te bemoeien weet je dat het eind nabij is.

Wat de onvermijdelijke crash in gang zal zetten blijft nog wel even gokken. Wie weet doet de geheimzinnige bedenker van de bitcoin die een aanzienlijke hoeveelheid munten heeft geparkeerd die ineens allemaal van de hand. Al was het maar om iets dat uit idealistische motieven was ontstaan en gierend uit de hand begint te lopen onderuit te halen. Vooralsnog lijkt niets de speculanten van de wijs te kunnen brengen: geen ICO verbod, geen hack en geen scam.

Een troost is dat een bitcoincrash niet zal leiden tot de ontwrichting van de economie. Aders dan ten tijde van de internetbubbel, zijn het geen grote bedrijven die dit keer in gebakken lucht investeren. Die lopen straks weg met het mooiste wat de bitcoin ook heeft voortgebracht: de blockchain.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten