vrijdag 24 februari 2017

Paars

Opmerkelijke ontwikkelingen in de aanloop van de verkiezingen in maart. Zoals daar zijn: De AOW-canard van Henk Krol die 50 Plus stemmen gaat kosten. De volkomen foute hooligan achterban van het Forum voor Democratie alias Thierry Baudet die een debat van De Haagse dominee Axel Wicke kwam verstoren. De CDA’er die is opgepakt voor een megadrugslab. De PvdA die op een Godswonder hoopt. En Jezus (Klaver) die zich opmaakt voor Afas Live in Amsterdam, de muziektempel met plek voor liefst zesduizend mensen.

Maar de grootste paniek betreft de implosie van Greet, die alsmaar verder daalt in de polls, omdat kiezers hun proteststem toch liever ten gelde maken aan een partij die wel kan regeren, lees de VVD. En net toen Wilders als een Phoenix uit het vuur wilde herrijzen, bleek zijn deels Marokkaanse beveiliging zo lek als een mandje en wilde Greet niet meer buiten spelen.

Koren op de molen van de complotdenkers van GS plus aanhang, die hiermee bevestigd zien dat alle Marokkanen niet deugen. 'Marokkanen die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van Wilders. Dan ben je dus zo politiek correct van de realiteit losgezongen dat je de vos op het kippenhok laat passen.' Maar dat is de frustratie helemaal niet. Wel dat het niet meer goed komt met Greet en met Nederland. Dat er weer een mooi paars kabinet Rutte Klaver komt, en Greet aan de kantlijn mag mopperen. Vier jaar lang.

zondag 19 februari 2017

Apenrots

De PVV zakt in de peilingen. Flink ook. Sinds lange tijd komt Greet binnen bereik van de VVD. Een proteststem op een partij die zo goed als niet gaat regeren heeft weinig zin, zo realiseren kiezers zich.

Maar er is vermoedelijk wel meer twijfel. In zijn interview met de 'rechts georiënteerde ochtendshow' WNL op Zondag kwamen de clichés weer voorbij: de grenzen moeten dicht en al het geld dat we aan het buitenland geven - aan Afrika, aan Brussel, aan Griekenland, aan asielzoekers in Nederland - moet terug naar de Nederlanders. Om wat er mee te doen? Onduidelijk. Het terugdraaien van de bezuinigingen in de ouderenzorg, meer blauw op straat. Dat soort dingen. Over de economie hoor je Greet niet.

NRC-columnist Tom-Jan Meeus wees op nog meer potentiële dijkbreuken bij de PVV: de telefooncentrale kan zelden iemand vinden bij de PVV-fractie die opneemt, dus talrijke burgers en radeloze buitenlandse journalisten zien hun pogingen stranden. Het contact tussen volksvertegenwoordiging en maatschappij is bij de PVV bestaat domweg niet. De partij heeft geen leden. Greet stuurt zijn decreten het liefst per tweet de wereld in.

Nog erger: zijn partijgenoten zijn ondergeschikten, voor wie Greet doorgaans weinig waardering kan opbrengen. Greet had het liefst tientallen klonen van zichzelf in de Kamer willen hebben, maar helaas moet hij de apenrots delen. Dat is het recept voor Trumperiaanse chaos.

De ontluisterende taferelen rond Trump schaden Geert Wilders en diens PVV, constateert ook Elsevier. De onttakeling van het vermeende presidentschap lijkt definitief begonnen.

zondag 12 februari 2017

Staatsmanesk én presidentieel

Tot ergernis van zijn achterban leek GeenStijl de laatste tijd steeds meer de spreekbuis te worden van de politieke partij GeenPeil. Een oproep om op de PVV te stemmen werd enkele weken terug bij wijze van geintje zelfs veranderd in een oproep om op GeenPeil te stemmen. Vonden de lezertjes een grote schande.

Maar de adoratie voor de blonde kaketoe is gelukkig weer helemaal terug: Geert Wilders veegt vloer aan met BBC-journo. 'Kijk Ons Greet eens staatsmanesk én presidentieel én in alle fatsoen & kalmte die eens zo gevreesde Twan Huyzen van de Britse NPO van zich afmeppen. Niet normaal, wat een beheersing.'

Staatsmanesk én presidentieel, dat moest er wel even bij voor het geval de tegenstanders mochten denken dat Greet niet kan regeren.

Het Knipmes leest tegenwoordig meer over GeenPeil bij de belendende percelen dan bij de moederschoot van GeenPeil-lijsttrekkerd Jan Dijkgraaf. Jan haalde keihard uit naar de eurofiele Rabobank? Jan bij Haagse versie Tegenlicht Meetup? In navolging op 50PLUS Radio zal ook GeenPeil radio inzetten in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen? Het kan GS niet langer boeien. Alleen de verwijdering van GeenPeil uit de Stemwijzer kreeg nog de nodige aandacht.

Wat zal het zijn? Het inzicht dat een stem op die onzin van 'levende stemkastjes' Greet niet in het zadel helpt? Blijkbaar, want de aanvallen op Rutte en 'rechtsverdraaier en bonnetjesbegraver' Teeven nemen toe. Het gevaar komt van de strategische stem op de VVD. Tot een vijfde van de kiezers van andere partijen hoopt met die stem te voorkomen dat de partij van Geert Wilders de grootste wordt.

zaterdag 4 februari 2017

Het stille verdriet

Joost Niemöller heeft kort voor de verkiezingen een boekje afgescheiden, Kwaad, over 'het stille verdriet en de woede van Nederland'.

Hoewel, Nederland? Joost sprak met 31 Nederlanders die vinden dat de belangen van allochtonen boven die van de autochtonen worden gesteld. Toch vooral met als doel om aan te tonen dat deze mensen zich overal in de samenleving bevinden. Van intellectueel in ongewassen slobbertrui (Joost zelf) tot links maar gelukkig bekeerd.

Want dat is natuurlijk de frustratie van Niemöller. De PVV scoort weliswaar hoog in de polls, maar heeft geen meerderheid in de Kamer en komt straks niet aan de bak. 'Straks zijn er verkiezingen. Dan gaan miljoenen mensen Wilders stemmen. Tegen hen wordt in de media- en bestuurselite nu al gezegd dat hun stille verdriet en hun opgekropte kwaadheid er niet toe gaat doen, want er zal over hun hoofd geregeerd worden en alles zal bij het oude blijven.'

Behalve als we allemaal Wilders gaan stemmen, hoopt Joost. Leest daarom allen zijn boek.

Die deelnemers aan zijn boek heeft Joost, zo geeft hij grif toe, 'voorgeselecteerd op dit onbehagen'. 'Ik wist bij voorbaat dat bij hen de ontevredenheid over de gevolgen van de massamigratie bestaat. De overgrote meerderheid van deze meestal hardwerkende Nederlanders heeft zich voorgenomen Wilders te gaan stemmen.'

Joost legt niet niet uit hoe hij tot deze selectie is gekomen, maar dat zouden zomaar eens gevallen uit zijn directe kennissenkring zijn.

En daar zit gelijk ook het probleem. Het Knipmes kan met gemak 31 Nederlanders vinden die helemaal niets van Wilders moeten hebben. Maar noemt dat niet de 'woede van Nederland'.

Onderzoeken van bijvoorbeeld het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Regeringsbeleid (WRR) zouden het stille verdriet aantonen, beweert Joost. Dat klopt niet. Zorgen over immigratie zijn minder dominant dan in 2015, hoewel de bezorgdheid duidelijk niet is verdwenen.

De toekomstverwachtingen zijn volgens Joost in algemeen slecht: Men verwacht op de een of andere manier ‘oorlog in Nederland. Ook dat is gelogen: Nederlanders zijn juist minder pessimistisch over waar het met Nederland heen gaat (peiling december). En de zorgen beperken zich niet tot 'vluchtelingen'.Kortom, het stille verdriet is toch vooral de boosheid van Joost.