zaterdag 25 maart 2017

Selderiesapje

Gaat het motorblok echt in zee met Jesse Klaver? Willem Vermeend en Rick van der Ploeg menen te weten waarom. Er wordt niet hardop over gesproken, maar D66 en GroenLinks kijken nu al vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

'In veel gemeenten zal de strijd om verkiezingswinst gaan tussen D66 en GroenLinks. Blijft Jesse Klaver buiten de coalitie, dan wordt hij in de Tweede Kamer de oppositieleider op links en kan hij vanuit die positie een bijdrage leveren aan winst voor zijn partij in 2018.'

Dat er verder wordt gesproken met Jesse heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat de verkiezingswinst van GroenLinks moeilijk genegeerd kan worden. Net zoals de Verkenner een handje schudde met Greet W., wordt voor de vorm ook 'onderhandeld' met GroenLinks. Zo toon je je goede wil, ook al weet je dat de VVD nooit zal instemmen met een radicaal klimaatbeleid, nivellering,  belastingverhogingen voor hogere inkomens, vermogens en bedrijfswinsten.

Daarna halen de twee in de Telegraaf schrijvende PvdA-gezichten hun stokpaardje van stal: dat Economie 4.0 voor de druk staat en de nadruk komt te liggen op het aanjagen van innovatieve (doorbraak) technologieën, waarmee de uitstoot van CO2 fors kan worden verminderd. Kortom: je hebt Jesse nodig voor The Next Big Thing.

Dat het milieu een belangrijke rol gaat spelen in de formatie is zeker. CDA en D66 trekken de VVD wellicht net iets over de streep als het gaat om de bestrijding van broeikasgassen. Daar ligt de VVD achterban ook niet echt van wakker. Maar wel van de GroenLinks-agenda met 18 miljard euro aan onmogelijke milieubelastingen. 'Je betaalt je straks ongans met zo’n grachtengordellinks programma', waarschuwde CDA voorman Sybrand Buma.

En Klaver zal op zijn beurt zoveel veel water bij de wijn moeten doen dat er een dun en smaakloos selderiesapje overblijft. Kortom: de ChristenUnie staat zich al warm te draaien. De verruiming van de euthanasiewet kan moeilijk een breekpunt zijn.


vrijdag 17 maart 2017

Jesse Klaver verlaat GroenLinks

Jesse Klaver (30) verlaat per onmiddellijk GroenLinks. Zijn partij boekte een historische overwinning, en dus vindt de politieke popster het nu tijd om door te pakken. Hij gaat voor de Amerikaanse verkiezingen van 2020. 'Ik laat de partij met een gerust hart achter aan mijn opvolgers Jolanda Sap en Paul Rosenmöller.'

Want Klaver kan niet wachten. 'Natuurlijk wil ik graag premier van Nederland worden, maar ik heb besloten om dat tussenstation over te slaan. Mijn hele leven lang droom ik al van het Amerikaanse presidentschap.'

Klaver had wel eens over president Kennedy gehoord toen hij als kind in een kringloopwinkel een boekje over hem aantrof. Die drie letters JFK sloegen ook op hemzelf: Jesse Feras Klaver. Hij las voortaan alles wat los en vast zat over Kennedy.

'Het klinkt misschien raar, maar mijn levensverhaal heeft ook veel overeenkomsten met Obama,'  aldus Klaver in een exclusief vraaggesprek met Het Knipmes. 'Ik ben opgegroeid bij mijn opa en oma. Ik ben een kind van een Marokkaanse vader (Obama heeft een Keniaanse vader), zonder wie ik ben opgegroeid. En we hebben allebei een boodschap van hoop en verandering, een universele boodschap.'

Op de vraag of hij niet wat al te ambitieus is, antwoordt Klaver: 'Laat niemand je vertellen dat je niets voorstelt. Laat niemand je zeggen dat iets niet kan. Volg je hart. Jaag je dromen na.'

Dat hij het Amerikaanse burgerschap niet heeft ziet Klaver niet als een bezwaar. 'Tegen die tijd heb ik een green card'.

Maar daar houdt het niet op. In 2025 heeft Klaver een enkeltje Mars bij SpaceX geboekt. 'De planeet heeft een radicale aanpak nodig. Het roer moet om.'

donderdag 16 maart 2017

Watskeburt in de skuur?

Ja, dat was even slikken. En nu zijn PVV'ers boos. Met pruttelend motorblok Nederland nog verder de modder in, voorspelt De Nieuwe Realist.

Maar de grote verliezer van de verkiezingen is natuurlijk - ze geven het nu ook ronduit toe - GeenStijl. Niet alleen werd het verkeerde populisme gestopt, de beide spinoffs Jan Roos (VNL) en GeenPeil maakten geen schijn van kans.

Roos stopte al met twitteren ruim voor de sluitingstijd van de stemkantoren en mag naar ander werk uitzien en Jan Dijkgraaf van zelfbedieningspartij GeenPeil kwam met een verklaring op het door hemzelf opgerichte Radio Bart, waar sowieso geen hond naar luisterde. Dat wordt weer heel veel columpjes schrijven.

Wel wist lavendelintellectueel Thierry Baudet twee zetels van de PVV weg te snoepen en naar eigen zeggen een bres te slaan in het partijkartel. Wat waarschijnlijk inhoudt dat Thierry vier jaar lang een centrumrechts kabinet gaat gedogen.

De stemming onder de GS-reaguurders daalde gisteren trouwens al tot het nulpunt. 'Watskeburt in de skuur? Un fuc King be liev able. Twilight zone 2.0. Sick!' 'Ik hoop dat dit land in de komende vier jaar compleet naar de filistijnen gaat. Dat islam de overhand krijgt.. puur om de linkschegüttmensch wakker te schudden. We willen meer meer meer !' 'Wat mij betreft klapt het hier he-le-maal uit elkaar. "De Nederlander" verdient niet beter. Hangt aan de Staatstelevee tiet en vreet alle agitprop die hem/haar wordt voorgeschoteld als zoete koek.'

Maar de realiteitszin was natuurlijk al langer zoek bij GS. Nederland zag Trump en concludeerde dat het niet goed was. Greta zelf deed tijdens de campagne weinig meer dan twitteren, schamperende als vanouds, maar droeg geen oplossingen aan. Een vodje als partijprogramma hielp ook al niet echt.

Maar laten we het van een positieve kant bekijken: er valt de komende vier jaar ten minste weer ergens tegenaan te schoppen. Als spreekbuis van Wilders was GS ten dode opgeschreven.

zaterdag 11 maart 2017

Einde der tijden

Joost Niemöller ziet de bui al hangen. Sinds de verkiezing van Trump, heeft hij besloten peilingen niet meer serieus te nemen. Uit die peilingen zou nu al een week blijken dat Wilders wegzakt, dat Rutte stijgt en dat er een sterk groeiende populariteit zou zijn voor Pechtold dan wel Buma als premier.

Aan de toon van zijn stukje kun je opmaken dat Joost daar ook zelf serieus rekening houdt. Is ook niet zo vreemd, want wie Wilders kiest kan zijn stembiljet beter direct bij het oud papier leggen. Daar komt bij dat andere partijen ook wat meer de taal zijn gaan spreken van de PVV kiezer, maar dan minder ongenuanceerd. Daarnaast strekte de campagne van Wilders niet veel verder dan een bliksembezoekje aan de Finest Food Corner in Volendam.

Joost: 'Indien Wilders inderdaad niet meer dan de de door De Hond voorspelde 25 zetels zou halen (inmiddels 22 - Knipmes), zal ook snel het geluid in de media en de politiek verdwijnen, dat er recht gedaan moet worden aan het onbehagen onder de Nederlandse bevolking.'

En erger: Nederland gaat ten onder: De grenzen zullen open blijven. De criminaliteit door niet-westerse allochtonen zal toenemen. De werkloosheid onder Nederlanders zal toenemen, maar verborgen blijven in een mist van regelingen. Pedofilie en polygamie worden legaal. Islamkritiek wordt strafbaar. Het internet wordt aan banden gelegd. Het Nederlands als taal verdwijnt.

Aan de reacties is de verslagenheid al af te lezen, met een enkele verstandige opmerking daartussen. 'Het lijstje van apocalyptische rampen is in lijn met de steeds cultisch wordende eind-der-tijden-verwachting, de islam als laatste antichrist. Het zijn juist deze zweterige, paniekerige schrijfsels die de PVV klein houden. En het gebrek aan echt sociaal of economisch programma. Of zelfs een programma.'

vrijdag 3 maart 2017

Nexit

Je blijft lachen met het Forum voor de Democratie. Nog voordat hij de ganse publieke omroep wilde saneren, probeerde partijleider Thierry Baudet in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam deelname af te dwingen aan het verkiezingsdebat van de NOS op 14 maart. Ging even niet door.

Op BNR suggereerde Baudet vrijdag dat Pieter Omtzigt (CDA) een nieuw half buitenparlementair minderheidskabinet zou kunnen leiden. Waarbij Forum voor Democratie een rol kan spelen, misschien met gedoogsteun van de PVV. 'Als u op het CDA stemt krijgt u Buma als premier. Als u Omtzigt als premier wilt, moet u op ons stemmen.' Oftewel: kies FvD, dan krijg je het CDA.

Maar het kan nog gekker. Een meerderheid van de Nederlanders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt, beweert de partij. Dat zou moeten blijken uit een peiling die half februari 2017 is uitgevoerd door peil.nl van Maurice de Hond. 'Steeds meer mensen zien dat de Europese Unie slecht is voor Nederland en voor Europa. Een keurslijf waar we geen van allen beter van worden.'

Merkwaardig, dat Nexit nieuws dat totaal onderbelicht is gebleven. Of zou het liggen aan Baudet's eigen fantasie?

Uit de peiling blijkt, volgens het persbericht van het FvD, dat nog maar 39 procent van de Nederlanders in de EU wil blijven. Dit is zelfs minder dan het aantal Britten dat op 23 juni 2016 stemde voor remain.

Maar de Nexit blijkt ook weer niet zo heet als zij wordt opgediend. Over het alternatief voor de Europese Unie bestaat namelijk nog wel enig meningsverschil, moet Baudet cs. toegeven: 23 procent wil wel lid blijven van de interne markt (via lidmaatschap van de zogeheten Europese Economische Ruimte) of lid worden van de Europese Vrijhandels Associatie (de EVA).

Nexit is dus vooral Baudets Nixit.