Nou, dat viel tegen. Een van de zeven geselecteerde IT startups bleek persoonlijke gegevens te hebben gelekt in de broncode van zijn app, en de rest werd door experts ook al afgekraakt. Waarop De Jonge luttele dagen later liet weten dat geen van de gepresenteerde apps door zou gaan voor de finale, en een team van experts zelf aan de slag zou gaan. Al dan niet met steun van de afgewezen partijen.
Nu was De Jonge al gewaarschuwd voor de enorme haast waarmee hij te werk was gegaan, maar daarna hield de kritiek niet meer op.
De uitvinder van bluetooth Jaap Haartsen kwam er ook nog overheen. Die vindt de inzet van bluetooth voor coronatracking eigenlijk helemaal niet logisch. De te meten afstand hangt af van te veel variabelen en vals positieven zijn niet uit te sluiten. Hij ziet ook niet hoe het ministerie zelf een betere app zou kunnen ontwikkelen.
Trouwens, nergens is de effectiviteit van die apps aangetoond. Ook niet in pionierland Singapore, waar het aantal besmettingen alleen maar is opgelopen. Of in Zuid Korea, waar langzamerhand niemand meer acht slaat op de piepjes en berichtjes van hun corona-app.
De Belgische Minister Philippe De Backer van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post zag deze week af van een corona-app. Hij verwijst naar Oostenrijk, waar ondanks grootschalige campagnes slechts drie tot vier procent van de bevolking de app besloot te installeren. Daar houd je geen enkel virus mee tegen.