zaterdag 28 november 2020

Opgeblazen

Precies zoals werd verwacht verliest FvD na een ongekende soap vijf virtuele Kamerzetels. De kiezer lijkt klaar te zijn met 'Circus Baudet' en loopt massaal over naar de PVV.

Forum levert fors in en daalt van acht naar drie, nog altijd een meer dan in 2017, maar het is niet meer dan een tussenstand, want er kunnen nog maar afhakers volgen als de rook eenmaal is opgetrokken. Mocht er een afgesplitste partij ontstaan dan heeft die amper tijd meer om zich fatsoenlijk op de verkiezingen voor te bereiden.

Rond Baudet hangt nu definitief een kwade reuk van antisemitisme, gekoketteer met complotten en extremistische opvattingen. Maar ook van een eigenzinnige solist die niet kan besturen. En beter boreale boeken kan schrijven.

De overgebleven FvD-bestuursleden Lennart van der Linden en Rob Rooken hebben Baudet inmiddels het partijlidmaatschap ontnomen, waardoor deelname aan de verkiezingen onmogelijk is geworden. Er is weinig voor nodig om de hele partij op te blazen.  

Alle partijen waar de afgelopen maanden interne ruzies uitbraken zoals DENK en 50PLUS leveren fors in. Kiezers keren terug naar partijen die het besturen beter in de vingers hebben. 

Ooit liepen PVV stemmers over naar FvD omdat bij de PVV de partijvoorzitter en politiek leider tevens het enige lid is en zich daar ook naar gedroeg. Nu keren ze terug naar een partij die bestuurlijk minstens zo onstabiel is als FvD.

dinsdag 24 november 2020

Na meltdown FvD ruk naar Paars?

Fascinerend, die meltdown van Forum voor Democratie (Fvd). De twee kopstukken Baudet en Hiddema verdwijnen of geheel ('opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde') of grotendeels naar de achtergrond.

De weggestuurde Henk Otten zou als een Paard van Troje zijn oude zetel kunnen opeisen, want de nummer 3 Susan Teunissen was al vertrokken. Daarmee heeft de partij, wat Baudet ook mag beloven, zijn doodvonnis getekend.

Ooit stond FvD op twintig zetels in de peilingen, toen de partij nog werd gezien als een meer realistisch alternatief van de PVV. Na de ruzie met Otten vorig jaar brokkelde de geloofwaardigheid steeds meer af. Kiezers waren ook al niet gecharmeerd van de (corona) complotdenkers waarmee Baudet zich inliet.

Je kunt dus wel raden waar de FdV aanhangers komend voorjaar op gaan stemmen. Daarmee kan, voorzichtig, ook al worden gefilosofeerd over de politieke verhoudingen van de komende maanden. De VVD behoudt zijn ruime meerderheid van 36 virtuele zetels vanwege de populariteit van Rutte, en schuift meer naar het midden als behoudend alternatief voor een sterker PVV (met dank aan Baudet) ten koste van grijze middenpartijen D66 en CDA.

De linkerkant zoekt op zijn beurt uit lijfsbehoud de samenwerking op, de PvdA wil alleen meeregeren in een volgend kabinet als GroenLinks, de SP of allebei die partijen ook in de coalitie zitten. Aangezien regeren met de PVV geen optie is, lijkt een Paars kabinet dan niet ondenkbeeldig meer. De VVD lijkt al een voorschot te hebben gegeven met wat Dijkhoff warm rechts noemde. Een koerswijziging met als ingrediënten kinderopvang en hogere belastingen voor bedrijven. De PVV oppositie kan zich geen beter kabinet wensen.

zaterdag 21 november 2020

Zeperds

 

Nog een paar weken (8 december) en dan kunnen de Amerikaanse verkiezingsuitslagen niet meer aangevochten worden.

Een spartelende Trump probeerde vrijdag nog twee Republikeinse fractieleiders uit Michigan over te halen om hem alsnog tot winnaar uit te roepen. Dat zou hem 16 extra kiesmannen hebben opgeleverd van de minimaal benodigde 270 kiesmannen. De fractieleiders weigeren.

Pogingen van Trump om na de verkiezingsnederlaag de zilvervloot binnen te halen mislukken keer op keer. Zijn advocaten halen bij de rechter de ene zeperd na de andere. Tot nu toe hebben de Republikeinen ruim 30 juridische procedures aangespannen. Rechters hebben het merendeel van die zaken afgewezen wegens gebrek aan bewijs.

Het komische hoogtepunt was afgelopen week de bizarre persconferentie van Trump's advocaat Rudy Giuliani. De media vermaakten zich met de bruinige straaltjes goedkope haarverf die langs zijn gezicht droop.

Nog mooier werd het toen zijn rechterhand Sidney Powell beweerde dat stemmachines draaiden op software die is gemaakt in opdracht van de Venezolaanse president Hugo Chavez, waarbij stemmen op Trump van het ene moment op het andere naar Biden zijn gegaan (vote flipping). Toen Tucker Carlson van het conservatieve Fox News haar naderhand om bewijzen vroeg raakte ze geïrriteerd. Of ze haar nooit meer lastig wilden vallen. 

Georgia heeft Biden inmiddels officieel als winnaar aangewezen. De komende dagen maken ook de andere sleutelstaten de uitslag ten faveure van Biden officieel. Arizona en Pennsylvania maandag al.

zaterdag 14 november 2020

Verkiezingsvuur

Het was een week waarin de realiteit bij Donald Trump langzaam indaalde. Het aantal tweets over fraude en gestolen verkiezingen verminderde niet, net als ver voor de verkiezingen, doch vrijdag versprak de president zich toen hij in een onbewaakt ogenblik reflecteerde op een mogelijke lockdown in het nieuwe jaar. ‘Wat er ook gebeurt in de toekomst, wie weet welke regering er zal zijn, de tijd zal het leren’. Verder geen woord over de verkiezingen.

Het campagneteam van Trump had zijn hotline waarin stemfraude kon worden gemeld, inmiddels alweer uit de lucht gehaald. De lijnen werden overspoeld met grappenmakers.

Op het juridische front werd de ene nederlaag na de andere geleden. In Arizona, een van de sleutelstaten die Trump verloor, trok het team op eigen initiatief een rechtszaak weer in.

Het advocatenkantoor dat de campagne van Trump tot dusver vertegenwoordigde in de rechtszaak tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania, trok zich terug.

En ook in de staat Michigan werd een nederlaag geleden in een rechtszaak die was aangespannen tegen de uitslag van de verkiezingen.

En hoewel de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo afgelopen week nog monter verklaarde mee te werken aan een transitie naar nog eens vier jaar Trump, en er even werd gespeculeerd over een coup, werd steeds meer duidelijk dat de overwinningszege van Biden niet meer valt terug te draaien. 

Biden werd vrijdag, op grond van de laatste tellingen, uitgeroepen tot winnaar in Georgia, waarmee hij de eerste Democraat is sinds Bill Clinton in 1992 die de zestien kiesmannen in de staat mag bijschrijven. Biden heeft in totaal 306 kiesmannen vergaard, Trump 232. Zo'n achterstand haalt je niet meer in met hertellingen.

Mogelijk komende week al zal Trump het transitieproces in gang moeten zetten en komt er langzaam een einde aan vier jaar chaos. De grote vraag is nog wel of het verkiezingsvuur bij Trump echt uit zal doven of dat hij zich gaat voorbereiden op een tweede termijn over vier jaar. Het is niet waarschijnlijk dat hem dat nog wordt gegund.

zaterdag 7 november 2020

Titanic

Hij gaat spartelend ten onder: Titanic Donald Trump, de president die weliswaar prematuur de overwinning claimde, maar maanden geleden de bui al zag hangen toen hij zich begon te verzetten tegen het 'frauduleuze stemmen per post'. 

De uitslagenkaart kleurde eerst rood (Republikeins), maar wordt langzaam steeds blauwer (Democratisch).

Dat was in september al voorspeld door de Democraten. Het zal aanvankelijk lijken alsof Trump overtuigend wint, waarna de uitslag omkeert in het voordeel van Biden, zo was ook toen al de verwachting.

Ruim 60 miljoen Amerikanen hadden voor de verkiezingen van 3 november hun stem al per post uitgebracht, twee keer zoveel als in 2016.

Het verzet van Trump zal niet heel erg lang duren. De rechtszaken die het campagneteam van Trump de afgelopen dagen heeft aangespannen in belangrijke staten, maken geen schijn van kans voor de rechter, ze zorgen hooguit voor oponthoud. Dat Georgia uit eigen beweging gaat hertellen wegens de krappe marge toont alleen maar de zorgvuldigheid aan waarmee iedere stem wordt bekeken.

De grote vraag is wat Trump in de resterende zeventig dagen nog gaat doen. Wordt hij met zijn Twitter-kanon een luis in de pels van de toekomstige president Biden of zal hij zich langzamerhand mokkend terugtrekken op zijn eigen golfterreinen? Of stelt Trump zich alvast kandidaat voor een tweede termijn na Biden? Met zijn dan 78 jaar is hij in 2024 niet eens zoveel ouder dan Biden nu.

Waarschijnlijker is het dat Trump verwikkeld raakt in een groot aantal rechtszaken die hem al jaren achtervolgen en waren geparkeerd vanwege de presidentiële onschendbaarheid. Misschien wel de belangrijkste reden dat Trump aan zijn vermeende overwinning wil vasthouden.