zaterdag 30 juli 2022

Catastrofaal verlamd

Poetin mag dan miljarden binnenharken dankzij de al dan niet bewust afgeknepen aardgaslijnen, het gaat intussen helemaal niet goed met de Russische oorlogsmachine. Laat staan met de economie van het land.

Het Russische leger is stilaan moegestreden. De Verenigde Staten schatten dat het aantal Russische slachtoffers in Oekraïne tot nu toe is opgelopen tot ongeveer 15.000 doden en 45.000 gewonden.

Poetin kampt intussen overduidelijk met een tekort aan militairen. In heel Rusland worden vrijwilligersbataljons gevormd om in te zetten voor de oorlog in Oekraïne. Relevante militaire ervaring is niet vereist. Zelfs criminelen in de buurt van Sint Petersburg worden benaderd.

Poetin heeft zich lang verzet tegen het idee van een algemene mobilisatie in Rusland, dus worden met geld volslagen onervaren mannen gelokt die een maand krijgen voor een training.

Met de Russische economie gaat het ook de verkeerde kant op: westerse sancties leiden tot steeds zwaardere economische gevolgen in Rusland, zo blijkt uit een studie van economen van de universiteit van Yale.

De uittocht van meer dan duizend internationale bedrijven heeft de Russische economie ernstig geschaad. Ze vertegenwoordigden 40 procent van het bruto nationaal product. De Russische productiesector is volledig tot stilstand gekomen en de exportsector is grotendeels ingestort.

Intussen heeft Rusland de gaskraan via de Nord Stream 1 pijpleiding steeds verder dichtgedraaid. Maar volgens de economen heeft Rusland Europa harder nodig als energieklant dan Europa het Russische aardgas. De Russische economie is volgens de onderzoekers catastrofaal verlamd. 'Wie beweert dat de Russische economie alweer opgeveerd is, spreekt de waarheid niet. Ze is aan het wankelen en het is niet het moment om op de rem te trappen.'

zaterdag 23 juli 2022

Zwarte kousen

Dat Willem Engel een rechtszaak verliest is tegenwoordig amper nieuws meer, dus is het bericht dat het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep alle eisen van Engel tegen opinieplatform Joop.nl (BNNVARA) heeft afgewezen onderbelicht gebleven.

Engel stelde dat het platform een lastercampagne tegen hem voert en vorderde een verbod op bepaalde termen (viruswaanzinnige, corona-ontkenner, sekteleider, anti-vaxxer) in combinatie met zijn naam.

Gelukkig kan Engel binnenkort alsnog schitteren op zijn eigen wetenschapscongres, waar hij niet wordt tegengesproken of bespot.

Opmerkelijk is ook de locatie: een pand van ondernemer Peter Poot, die ooit de losgeslagen journalist Micha Kat betaalde om een campagne tegen toen nog de hoogste man van justitie Joris Demmink te voeren.

'During this summit you will find out the real story about covid19 and the global New World Order Initiatives towards Agenda2030,' zo staat er te lezen op de congressite.

Met 'wetenschap' heeft dit congres natuurlijk allemaal weinig te maken. Het programma omvat presentaties van dwarse figuren als coronascepticus en rechtsfilosoof Raisa Blommestijn, virusscepticus Kees van der Pijl, oprichter van nepnieuwskrant De Andere Krant, ivermectine evangelist Niek Rogger, creationist Peter Borger en depopulatie gelovige Mads Palsvig en nog wat van die verlichte geesten.

Kortom, een wappiecongres met sprekers die toevallig een academische titel voor hun naam hebben staan en voor eigen parochie mogen preken. Lees de achterban van De Andere Krant, Gezond Verstand en Blue Tiger. 

Niet dat tot op heden veel ruchtbaarheid aan het congres is gegeven, zelfs niet via de site van Viruswaarheid, terwijl 5 augustus toch al heel snel is. Zou zomaar eens een bedoeling kunnen hebben. De genodigden moeten immers bij voorkeur van dezelfde zwarte kousenkerk zijn.

zaterdag 16 juli 2022

Crisis

De Russisch-Oekraïense oorlog lijkt langzamerhand van de voorpagina's te verdwijnen. Die sleept zich maar eindeloos voor omdat Oekraïne weinig voordeel geniet van de morele steun van de Europese bondgenoten en veel te weinig wapens heeft.

De gevolgen van de oorlog lijken inmiddels het nieuws over de oorlog volledig te verdringen. De oosterburen gaan richting een ongekende gascrisis. De Nord Stream 1 pijplijn is goed voor 72 procent van al het Russische gas dat naar Duitsland stroomt, en de Duitsers zijn bang dat de Russen hem na het geplande onderhoud niet meer opendraaien.

Een op de drie Nederlandse huishoudens komt momenteel niet rond, stelt budgetinstituut Nibud. Een te groot deel van het inkomen gaat op aan vaste lasten en boodschappen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft berekend dat de totale uitgaven van een gezin met een inkomen van twee keer modaal met 188 euro per maand zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar door de gestegen energiekosten.

Het Nibud pleit dan ook voor ‘drastische oplossingen’, zoals een geheel nieuw ondersteuningssysteem voor inkomens en wederom aanpassingen aan de energierekening. Frankrijk heeft bijvoorbeeld gewoon een maximumbedrag op de energierekening ingevoerd.

Een aantal maanden geleden traden de supermarkten nog op tegen leveranciers die het argument van inflatie gebruikten om hun marges te verhogen. Nu komen ze amper meer in beweging. Allerlei producten die geen enkele relatie met gestegen grondstoffen hebben stijgen in prijs, soms wekelijks.

Het resultaat zal zijn dat deze producten steeds minder verkocht zullen worden en de 'winst' die leveranciers proberen te pakken ter compensatie van hogere kosten volledig teniet zal worden gedaan.

Lichtpuntjes zijn er ook: de oliemarkt anticipeert op een recessie en de prijzen aan de pomp dalen al. Het graantransport lijkt weer op gang te komen, waardoor het brood weer een tikkeltje goedkoper wordt.

zaterdag 9 juli 2022

Strafkorting

Ongehoord Nederland (ON) heeft dan toch een boete gekregen voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep, De NPO houdt voor volgend jaar zo'n 93.000 euro in: 2,5 procent van het jaarbudget.

De boete had nog hoger kunnen uitvallen, want maximaal 340.000 euro, oftewel 15 procent van het jaarbudget van 3,6 miljoen euro.

De boete is opgelegd omdat de omroep onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel.

ON ging onder meer de mist in bij een gesprek over stikstof waarin niet werd weersproken dat de landbouw de sector is waarin de minste stikstof wordt uitgestoten. En zo waren er nog wel meer desinfo-akkefietjes.

De NPO hoopt dat er 'in de toekomst geen verdergaande stappen nodig zullen zijn' als ON zich vanaf nu wel committeert aan de code.

Maar daar zit al een bepaald voorbehoud in, aangezien voorzitter Arnold Karskens 'pal achter de uitzendingen' zegt te staan. Het voornemen de omroep een boete op te leggen noemde Karskens eerder 'een frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland'. En nu zegt ON dat het juridische stappen wil ondernemen.

Als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt, dan kan de licentie door de minister worden ingetrokken. De kans dat dit gebeurt is groot.

Tegelijk met het boetebesluit publiceerde het Commissariaat van de Media (CvdM) een rapport over de toekomst van de publieke omroep, waarin staat dat de toetredingscriteria tot het bestel moeten worden bijgesteld, feitelijk om opportunisten als Karskens buiten de deur te houden.

zaterdag 2 juli 2022

Opleving

Naast een economische crisis krijgen we dit najaar vermoedelijk een zoveelste opleving van corona. Het aantal besmettingen loopt alweer sterk op. Net als de koorts onder de wappies.

Het epidemiologisch beeld is nu wel gunstiger, met weinig nieuwe opnames in de ziekenhuizen en op de IC’s. Het RIVM geeft wel aan dat we rekening moeten houden met nieuwe varianten die minder vriendelijk zijn.

Het kabinet begrijpt echter ook dat nieuwe lockdowns in deze zware tijden niet meer kunnen.  

Er komt daarom een Maatschappelijk Impact Team dat adviseert over de sociale, maatschappelijke en economische impact van coronamaatregelen. Jolande Sap wordt kwartiermaker en beoogd voorzitter. Het Maatschappelijk Impact Team staat naast het Outbreak Management Team.

Maar ondanks het geschetste maatregelenkader, is de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Jeroen Dijsselbloem, er niet gerust op. De raad raasdde het kabinet aan zijn crisisaanpak te verbeteren, onder meer door meer scenario's uit te werken en beter te improviseren, om beter voorbereid te zijn op een volgende 'maatschappijontwrichtende crisis'.

Er komt een uitgebreide enquête naar de gang van zaken rond de coronacrisis. Doel is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken. Daarbij wil de Kamer kijken naar de rol van het kabinet, het parlement en andere betrokken instanties, adviseurs en experts. Maar voordat daaruit lering kan worden getrokken kan het zomaar zijn dat corona de samenleving alweer aardig heeft verlamd.