De Russisch-Oekraïense oorlog lijkt langzamerhand van de voorpagina's te verdwijnen. Die sleept zich maar eindeloos voor omdat Oekraïne weinig voordeel geniet van de morele steun van de Europese bondgenoten en veel te weinig wapens heeft.
De gevolgen van de oorlog lijken inmiddels het nieuws over de oorlog volledig te verdringen. De oosterburen gaan richting een ongekende gascrisis. De Nord Stream 1 pijplijn is goed voor 72 procent van al het Russische gas dat naar Duitsland stroomt, en de Duitsers zijn bang dat de Russen hem na het geplande onderhoud niet meer opendraaien.
Een op de drie Nederlandse huishoudens komt momenteel niet rond, stelt budgetinstituut Nibud. Een te groot deel van het inkomen gaat op aan vaste lasten en boodschappen.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft berekend dat de totale uitgaven van een gezin met een inkomen van twee keer modaal met 188 euro per maand zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar door de gestegen energiekosten.
Het Nibud pleit dan ook voor ‘drastische oplossingen’, zoals een geheel nieuw ondersteuningssysteem voor inkomens en wederom aanpassingen aan de energierekening. Frankrijk heeft bijvoorbeeld gewoon een maximumbedrag op de energierekening ingevoerd.
Een aantal maanden geleden traden de supermarkten nog op tegen leveranciers die het argument van inflatie gebruikten om hun marges te verhogen. Nu komen ze amper meer in beweging. Allerlei producten die geen enkele relatie met gestegen grondstoffen hebben stijgen in prijs, soms wekelijks.
Het resultaat zal zijn dat deze producten steeds minder verkocht zullen worden en de 'winst' die leveranciers proberen te pakken ter compensatie van hogere kosten volledig teniet zal worden gedaan.
Lichtpuntjes zijn er ook: de oliemarkt anticipeert op een recessie en de prijzen aan de pomp dalen al. Het graantransport lijkt weer op gang te komen, waardoor het brood weer een tikkeltje goedkoper wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten