Ongehoord Nederland (ON) heeft dan toch een boete gekregen voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep, De NPO houdt voor volgend jaar zo'n 93.000 euro in: 2,5 procent van het jaarbudget.
De boete had nog hoger kunnen uitvallen, want maximaal 340.000 euro, oftewel 15 procent van het jaarbudget van 3,6 miljoen euro.
De boete is opgelegd omdat de omroep onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel.
ON ging onder meer de mist in bij een gesprek over stikstof waarin niet werd weersproken dat de landbouw de sector is waarin de minste stikstof wordt uitgestoten. En zo waren er nog wel meer desinfo-akkefietjes.
De NPO hoopt dat er 'in de toekomst geen verdergaande stappen nodig zullen zijn' als ON zich vanaf nu wel committeert aan de code.
Maar daar zit al een bepaald voorbehoud in, aangezien voorzitter Arnold Karskens 'pal achter de uitzendingen' zegt te staan. Het voornemen de omroep een boete op te leggen noemde Karskens eerder 'een frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland'. En nu zegt ON dat het juridische stappen wil ondernemen.
Als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt, dan kan de licentie door de minister worden ingetrokken. De kans dat dit gebeurt is groot.
Tegelijk met het boetebesluit publiceerde het Commissariaat van de Media (CvdM) een rapport over de toekomst van de publieke omroep, waarin staat dat de toetredingscriteria tot het bestel moeten worden bijgesteld, feitelijk om opportunisten als Karskens buiten de deur te houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten