zaterdag 27 januari 2024

Waar bemoei jij je eigenlijk mee, poes?

Tijdens het WEF had Koningin Máxima een dezer dagen gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen, de private sector en internationale ontwikkelingsorganisaties over de ontwikkeling van digitale financiële diensten. Ze deed dat als pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusive Finance for Development.

De belangrijkste thema’s van het bezoek waren het belang van deze diensten en digitale inclusie om met name mensen in achterstandsposities betere kansen te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lage inkomensgroepen, kleine ondernemingen en ouderen in ontwikkelingslanden.

Afrika wordt al langere tijd gebruikt als proeftuin voor verschillende digitale ID-projecten.

Ze vertelde in Davos dat digitale ID-systemen nuttig zouden zijn om als een vaccinpaspoort te fungeren. 'Het is ook goed voor schoolinschrijving; het is ook goed voor de gezondheid - wie daadwerkelijk een vaccinatie heeft gekregen of niet; of om subsidies van de overheid te krijgen.'

Ze roept dit al vijf jaar. In 2020 in het kader van ‘Inclusive Digital ID for a Resilient Recovery from COVID-19’ van programma Identification for Development (ID4) van de Wereld Bank Groep.

Identiteitsbewijzen zijn van belang om mensen toegang te kunnen geven tot officiële financiële diensten. Volgens de Wereldbank kunnen wereldwijd circa een miljard mensen hun identiteit niet bewijzen omdat zij geen geldig paspoort of identiteitsbewijs hebben. Miljoenen anderen hebben wel een identiteitsbewijs, maar deze kan niet op geldigheid gecontroleerd worden.

Maar vooral antivaxxers gingen naar aanleiding van haar uitspraken bij de WEF compleet uit hun dak. Zij deelden slechts een kort fragment wat ging over de voordelen van een digitaal ID voor vaccinaties. Waarna ook onze nationale buttkicker Jan Dijkgraaf zich op Maxima stortte.

'Dat digitale ID wordt het toegangsbewijs voor gevaccineerden? What’s next? Dat het gekoppeld wordt aan de boodschappen die je doet? Aan een CO2-rantsoen? Je complete medisch dossier? Dat je DNA erop staat? Een irisscan? Je vingerafdrukken? Waar bemoei jij je eigenlijk mee, poes?'

Doe je huiswerk eens, Dijkgraaf. Er zijn filmpjes en sites waar de context wel goed wordt uitgelegd.

zaterdag 20 januari 2024

Nootmuskaat

In de nieuwe woonwijk die moet verrijzen op het terrein van het Food Center aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam West komen straatnamen als Peterseliestraat en Saliestraat. Nootmuskaatstraat werd echter door een onafhankelijke commissie vervangen door Mierikswortelstraat. Vanwege de associatie met het koloniale verleden.

Het besluit viel verkeerd bij de VVD fractie. 'Er is toch niets erger dan mierikswortel? En nootmuskaat is een prachtig kruid. Ik begrijp discussies over de Coentunnel, maar dit... Slaan we niet een beetje door?'

In de 17de eeuw verdiende de VOC veel aan de handel in nootmuskaat. Op de Banda-archipel werd een handelsmonopolie afgedwongen en onder leiding van Jan Pieterszoon Coen een bevolking afgeslacht en tot slaaf gemaakt. Aan de nootmuskaat hangt een luchtje.

Publicist Joost Niemoller wijst er fijntjes op dat de Kruidnagelstraat ook niet kan, allemaal specerijen die de VOC graag in handen wilde hebben. Promovendus Tristan Mostert deed onderzoek naar de ‘kruidnageljacht’ op de Ambonse eilanden en ontdekte dat VOC-gouverneurs steeds extremere tactieken gebruikten om deze specerij te bemachtigen.

Met peper en zout zal ook wel wat aan de hand zijn. 

zaterdag 13 januari 2024

Zinkend schip

Ernst Kuipers stopt als demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en verruilt zijn baan als minister voor een functie in het buitenland. Wat die baan inhoudt, maakt hij nog niet bekend.

Kuipers schreef dat hij met een zwaar gemoed vertrekt, 'omdat hij graag de periode had afgemaakt.' De D66-minister zegt dat hij nu ontslag moet nemen, omdat er een bepaalde ingangstermijn geldt voor zijn nieuwe baan.

Het gerucht dat Kruipers wereldbaas mRNA vaccins bij CEPIvaccines wordt, zoals gesuggereerd door antivaxxers, blijkt iets te voorbarig.

Wob-snuffelaar Wouter Aukema wijst er zelf al op dat een pagina bij CEPI over Kuipers (waar dus helemaal niks op staat) al sinds 6 november bestaat.

En laat er nu net op 6 november een bericht op de site van CEPI zijn verschenen waarin Ernst Kuipers wordt genoemd, in een artikel over een subsidie van 14 miljoen euro van Nederland aan CEPI.

Het vetrek komt Kuipers uit serieuze hoek wel op veel kritiek te staan. NU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, vindt het vroegtijdig vertrek van Kuipers in de huidige staat van de zorg zeer onwenselijk.

Geert Wilders constateert dat steeds meer bewindslieden 'het zinkende schip' verlaten. 'Het is te gênant voor woorden en het getuigt van een egocentrisch karakter dat ze hun eigen belang en nieuwe baantje boven het landsbelang stellen. Vooral D66 spant de narcistische kroon.'

Maar zijn die verwijten wel terecht? Hoewel er nog lang geen nieuw kabinet zit, is de kans dat D66 deelneemt aan een volgend kabinet nihil en kan Kuipers weinig meer uitrichten behalve op de winkel passen. Dat kunnen zijn ambtenaren ook.

Om dezelfde reden vertrok demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) en Gunay Uslu in december als demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media om de reisorganisatie Corendon te leiden.

zaterdag 6 januari 2024

Aanklachten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over de vraag of oud-president Donald Trump zich kandidaat kan stellen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar. De zaak wordt op 8 februari behandeld.

De Amerikaanse deelstaat Colorado heeft Trump uitgesloten van de Republikeinse voorverkiezingen in die staat. Het Hooggerechtshof van Colorado besliste in december dat de vroegere president niet op het stembiljet mag staan wegens zijn rol in de bestorming van het Capitool in 2021.

Er is een gelijksoortige uitspraak gedaan in de staat Maine, ook daartegen is Trump in beroep gegaan. In andere staten lopen eveneens aanklachten van tegenstanders van Trump.

Die beroepen zich vooral op een oud grondwetsartikel, dat kort na de Amerikaanse Burgeroorlog werd ingevoerd en sinds 1886 nauwelijks is gebruikt. Daarin is opgenomen dat Amerikanen geen publieke functies meer mogen vervullen als ze hebben deelgenomen aan een ‘opstand of rebellie’. De wet was bedoeld om politici te weren die voor de zuidelijke staten hadden gevochten in de Burgeroorlog. Het is dus maar zeer de vraag of de overwegend conservatieve rechters daarin meegaan.

Een uitspraak in het nadeel van Trump betekent nog altijd niet dat hij geen president zou kunnen worden. Te oordelen naar de polls is die kans groot. President Joe Biden heeft tijdens zijn eerste verkiezingsbijeenkomst weliswaar hard uitgehaald naar Trump, maar hij lijkt het in de polls niet te gaan halen.

Trump zal er in een tweede ambtstermijn zelfs alles aan doen om de macht van het presidentschap drastisch uit te breiden. Hij wil achter politieke tegenstanders aangaan, wil militair geweld gebruiken om demonstraties en migratie aan de zuidgrens te stoppen, en zou de federale regering willen overspoelen met loyalisten die meer bereid zijn controversiële beleid te steunen.

Maar Trump kan alsnog struikelen over de 91 (!) aanklachten die tegen hem zijn ingediend. Een deel van de kiezers zal hem niet meer steunen als Trump daadwerkelijk wordt veroordeeld.