Ernst Kuipers stopt als demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en verruilt zijn baan als minister voor een functie in het buitenland. Wat die baan inhoudt, maakt hij nog niet bekend.
Kuipers schreef dat hij met een zwaar gemoed vertrekt, 'omdat hij graag de periode had afgemaakt.' De D66-minister zegt dat hij nu ontslag moet nemen, omdat er een bepaalde ingangstermijn geldt voor zijn nieuwe baan.
Het gerucht dat Kruipers wereldbaas mRNA vaccins bij CEPIvaccines wordt, zoals gesuggereerd door antivaxxers, blijkt iets te voorbarig.
Wob-snuffelaar Wouter Aukema wijst er zelf al op dat een pagina bij CEPI over Kuipers (waar dus helemaal niks op staat) al sinds 6 november bestaat.
En laat er nu net op 6 november een bericht op de site van CEPI zijn verschenen waarin Ernst Kuipers wordt genoemd, in een artikel over een subsidie van 14 miljoen euro van Nederland aan CEPI.
Het vetrek komt Kuipers uit serieuze hoek wel op veel kritiek te staan. NU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, vindt het vroegtijdig vertrek van Kuipers in de huidige staat van de zorg zeer onwenselijk.
Geert Wilders constateert dat steeds meer bewindslieden 'het zinkende schip' verlaten. 'Het is te gênant voor woorden en het getuigt van een egocentrisch karakter dat ze hun eigen belang en nieuwe baantje boven het landsbelang stellen. Vooral D66 spant de narcistische kroon.'
Maar zijn die verwijten wel terecht? Hoewel er nog lang geen nieuw kabinet zit, is de kans dat D66 deelneemt aan een volgend kabinet nihil en kan Kuipers weinig meer uitrichten behalve op de winkel passen. Dat kunnen zijn ambtenaren ook.
Om dezelfde reden vertrok demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) en Gunay Uslu in december als demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media om de reisorganisatie Corendon te leiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten