Het kersverse kabinet Schoof is nog maar amper begonnen, met een premier die met drukke handgebaren en verschrikte ogen nog altijd niet geheel gewend lijkt aan zijn nieuwe rol, of de coalitie vertoont flink scheuren.
Pieter Omtzigt ligt reeds uitgeteld in de touwen, en Nieuw Sociaal Contract (NSC) zakt ver weg in de Peilingwijzer. Kiezers noemen NSC een 'instabiele partij' en zien liever een andere fractievoorzitter dan Omtzigt.
BBB-minister Femke Wiersma besloot woensdagmiddag toch schoorvoetend akkoord te gaan met een verbod op stroomstootwapens in de veehouderij na een debat waarin ook de drie coalitiegenoten NSC, VVD en PVV zich tegen de bewindsvrouw keerden.
Schoof werd intussen in het Kamerdebat aangevallen en weggezet als de loopjongen van Wilders die alleen maar ‘papiertjes voorleest’ met voorgekauwde teksten van zijn ambtenaren.
Maar Wilders raakt steeds gefrustreerder over de geringe invloed die zijn partij heeft op het kabinetsbeleid. De PVV wenst met betrekking tot het asielbeleid voor een zogeheten noodwet te gaan, ook als dat betekent dat maatregelen al van kracht kunnen worden vóórdat de Tweede Kamer daar iets over heeft kunnen zeggen. Geert heeft naar eigen zeggen niet 'niet de ruggengraat van een banaan', maar de NSC wel.
En dan was er de reprimande die staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van de premier kreeg te horen, nadat hij weigerde zijn privémening over de 'minder Marokkanen-uitspraak' terug te nemen. Als staatssecretaris krabbelde Jansen alsnog terug.
Schoof laat vanuit New York weten dat hij de regie in eigen handen wil nemen. 'Kijk: ik heb natuurlijk altijd geweten hoe de politiek in elkaar zit, want ik zat daar altijd tegenaan. En nu we drie weken na de zomer echt flink op stoom zijn, kost het me wel meer tijd dan ik had gedacht, ja. Ik zei niet voor niks ‘tsjongejongejonge’.
De kiezers de partijloze Schoof zullen steunen is de vraag. BBB weet zich in de peilingen nog te handhaven op 6 tot 8 zetels, maar de VVD (19-23) en vooral NSC (3-5) verliezen duidelijk terrein. Voor een op de drie kiezers vormen immigratie en asiel een belangrijke reden om op hun voorkeurspartij te stemmen en dat maak de PVV nog sterker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten