vrijdag 25 juli 2025

Hobbyclubje

De rechtszaak tussen de Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) en de Nederlandse Staat over 
militaire steun aan de oorlog van Oekraïne tegen (!) Rusland werd zoals gebruikelijk alleen opgepakt door de alternatieve media, in casu de zich journalist noemende activiste Djamila le Pair.

Effectief heeft Nederland de oorlog aan Rusland verklaard; de consequenties daarvan zijn noch de Tweede Kamer, noch het Nederlandse volk duidelijk gemaakt,' beweerde Jordy Zwarts, oprichter en voorzitter van de NBO na afloop. 

Met het bestempelen van de oorlog als 'onze oorlog' en vergelijkbare uitspraken door de toenmalige minister-president en andere ambtenaren, samen met de geboden militaire steun, heeft 'de Staat feitelijk een oorlogstoestand gecreëerd, zonder dat de constitutionele procedure van artikel 96 Grondwet is gevolgd.' Een democratische legitimering, oftewel goedkeuring door de Staten-Generaal is vereist. Dit is echter niet gebeurd, meent de bond.

Maar als we Le Pair mogen geloven ging de rechtszaak daar niet over. Het kort geding verzandde volgens haar in een 'myopische discussie over ledenvergaderingen'.

Rechter Hoekstra wijdde het merendeel van haar vragen aan de organisatiestructuur en processen van de NBO: was er wel een ledenvergadering belegd? Had de heer Zwarts wel namens de Bond de vordering mogen indienen?

Zo myopisch waren die vragen nou ook weer niet. Want wat is dat voor clubje, die Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO)? Klinkt officieel, maar zijn oprichter heeft nogal een dubieuze reputatie.

Jordy Zwarts heeft een verleden als (internet) oplichter en 5G activist. De Nationale Bond tegen Overheidszaken voerde eerder rechtszaken ,zogenaamd namens bezorgde burgers, tegen 5G-straling.

Ooit ambieerde Zwarts een carrière in de lokale politiek toen hij de naam Forum voor Den Haag op de Kieslijst wilde laten zetten. Die naam werd geweigerd wegens verwarring met Forum voor Democratie, vond ook de Raad van State bij wie Zwarts vergeefs aanklopte.

Beter verging het de veertiger in zijn jarenlange strijd tegen de verplichte zorgverzekering. Dat kwam hem op zijn enige succesje tot nu toe te staan toen verzekeraar VGZ hem voor de rechter sleepte om hem alsnog tot betaling van zijn rekeningen te dwingen. Het contract met GHZ was door het GAK gesloten en niet door Zwarts, dus volgens de rechter niet geldig.

Maar voor het overige verloor de bond de ene zaak na de andere. Allerlei kort gedingen die de Bond aanspande tegen de bestuursvoorzitters van KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile zijn afgewezen. In 2020 leende een 5G zaak tegen KPN zich ook al niet voor een kort geding. 'Vordering leent zich niet voor een kort geding. Ook ontbreekt een (rechts)plicht tot het afleggen van een verklaring als gevorderd. Afwijzing.'

Het lijkt er sterk op dat Zwarts een verdienmodel voor zichzelf heeft ontwikkeld, want voor iedere zaak worden donateurs gevraagd. Toch lijkt Zwarts niemand in het bijzonder te vertegenwoordigen, behalve zichzelf. Verwijzen naar 1200 handtekeningen gaat ook niet echt helpen.

Zwarts hierover: 'Er zijn politieke partijen, verenigingen, die maar uit één bestuurslid, ja zelfs uit één enkel lid bestaan. Die organisaties opereren normaal en hebben gewoon bestaansrecht; notarissen registreren die verengingen zonder bezwaar.'

Je kunt dus wel ongeveer raden wat op 30 juli het zoveelste vonnis voor Zwarts gaat worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten