zaterdag 4 juli 2020

Dwarsdenkers

Zo vader, zo zoon. Willem Engel, frontman van VirusWaanzin, komt uit een wel erg opmerkelijk gezin. Vader Cees promoveerde na het gymnasium als biochemicus aan de Universiteit van Utrecht en ging aan de slag in het bedrijfsleven. Eerst bij een chemiebedrijf en later bij Van Nelle.

Net als zoon Willem, die zijn studie afbrak en een dansschool begon, ging Engel senior rond zijn veertigste plotsklaps een andere richting op. Met een schadevergoeding die hij had gewonnen na het proces tegen de Nederlandse Staat (rond het militaire tuchtrecht tegen leden van de dienstplichtigenbond VVDM) kocht hij reeds in de jaren zeventig zijn eerste panden in Utrecht.

Eenmaal de smaak te pakken, kocht hij later het ene na het andere pandje in Rotterdam op. Hij verhuurde ze aan immigranten, verslaafden en sociale randgevallen aan wie Cees geen vervelende vragen stelde. En omgekeerd was dat kennelijk ook het geval: de huurders stelden weinig eisen.

De toenemende verloedering van die panden was de wethouder een doorn in het oog. De gemeente knapte zijn woningen op, maar Engel weigerde te betalen. Toen bleek dat in een aantal woningen wiet werd geteeld, kreeg Engel als verantwoordelijke negen maanden cel.

Toen de gemeente Rotterdam de inmiddels beruchte 'krottenkoning' voor 14 miljoen uitkocht, gebruikte senior een deel van dat geld om camping Fort Oranje te kopen. De geschiedenis herhaalde zich. Engel kreeg het aan de stok met de gemeente wegens ontoelaatbare activiteiten op het terrein: illegale prostitutie, geweld, uitbuiting, drugshandel en ook verwaarlozing. Daar trad senior niet echt tegenop.

Zoon Jan, tegenwoordig ook woordvoerder van VirusWaanzin, heeft ook al een opmerkelijke belangstelling voor de zelfkant van het bestaan: hij kocht vijftig prostitutieramen in de Noord-Duitse havenstad Bremerhaven. Huisadvocaat Jeroen Pols, die ook namens Viruswaanzin optreedt, is mede-eigenaar. Zwartwerken lijkt er schering en inslag. 'Rund 200 Steuerfahnder und Polizisten aus Bremen und Bremerhaven durchsuchten Wohn- und Geschäftsräume in Bremerhaven und zeitgleich in den Niederlanden.'

Vanuit deze context is het dwarsdenken de familie Engel niet vreemd. En de argwaan van Willem Engel, wiens dansschool moest sluiten vanwege de anderhalvemeterregelgeving, evenmin. Opvallend is het argument dat 'al die overheden nooit hebben kunnen omgaan met de afwijkende manier van denken van Cees'. Waarbij de stelselmatige verloedering even wordt vergeten.

Het is wat NRC schrijft: corona wordt gebruikt als stok om de hond mee te slaan en de huisadvocaat onder handbereik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten