zondag 14 februari 2016

Intimiderende druk

Het verhaal van de massa-aanranding in Keulen moet een dikke maand na dato flink worden genuanceerd. Zo niet gecorrigeerd. Het politieonderzoek heeft inmiddels aangetoond dat er nauwelijks vluchtelingen bij waren betrokken.

Al zal de beeldvorming er niet heel veel anders door worden: de daders waren vooral leden van bekende criminele bendes. Van de 58 verdachten zijn er slechts drie afkomstig uit een oorlogsgebied, meldt hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer tegen Die Welt. Onder de verdachten bevinden zich 25 Algerijnen, 21 Marokkanen en drie Tunesiërs. Daarnaast nog drie Duitsers en twee Syriërs. De overige verdachten zijn afkomstig uit Irak, Libië, Iran en Montenegro.

Sargasso en Lover verbazen zich er over dat de Nederlandse media hierover niets melden. Die hadden het vooral erg druk met de berichtgeving over mogelijke aanrandingen tijdens het carnaval in Keulen. Bild meldde dat een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan als verdachte gold.

De Belgische krant De Morgen kwam overigens wèl met een correctie. Commentator Bart Eeckhart ging zaterdag diep door het stof voor zijn bijdrage aan de anti-vluchtelingenhetze. ;Denk erover wat u wil, maar met commerciële druk had het allemaal niet veel te maken. Wel met de intimiderende druk van een rumoerige minderheid om een bepaalde 'waarheid' door te drukken: wie de asielcrisis niet als de oorzaak van Keulen durfde benoemen, stemde stilzwijgend in met de gewelddaden. Je zou dat een nieuwe vorm van politieke correctheid kunnen noemen.'

1 opmerking: