zaterdag 20 februari 2016

Retoriek

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra trapte een dezer dagen met populistische retoriek alvast de verkiezingscampagne van de VVD af. In een interview met Trouw beweerde Zijlstra dat onze manier van leven gevaar loopt omdat we te tolerant zijn tegenover mensen die zich niet willen aanpassen aan de Nederlandse cultuur.

Met de hete adem van de PVV in de nek deed hij er gelijk nog maar een schepje bovenop: De bescherming van geloofsgenootschappen tegen strafvervolging moet uit het burgerlijk wetboek verdwijnen. Zo kan er worden opgetreden tegen salafistische organisaties.

Daarover ging het dus bij Van Liempt Live. Journalist en eindredacteur van Joop.nl Francisco van Jole sprak met historicus en VVD-lid Arend Jan Boekestijn. Die laatste vindt dat men de problemen nu eindelijk maar eens moest benoemen. Waarop Van Jole suggereerde dat er geen problemen waren. Althans niet in die omvang.

'Francisco schiet lekker in zijn blufferige ontkenningsstandje: toon mij dan maar aan dat er islamitisch geweld tegen homo’s is, want dat zijn alleen maar praatjes van horen zeggen', reageerde een Joop-lezer geërgerd. Die daarop suggereerde dat de journalist zijn werk maar eens moest doen. 'Vraag de rapporten op waaruit de oververtegenwoordiging blijkt, praat met deskundigen van reclasseringswerkers tot het COC.'

Het is inderdaad niet te hopen dat links zo onvoorbereid de verkiezingen ingaat, want dan zijn al dan niet terechte vooroordelen al helemaal niet te benoemen. Bij de vrijheid van meningsuiting hoort immers - zo merkt de Joop-lezer op - ook informatievrijheid: de vrijheid geïnformeerd te worden.

Want inmiddels trekken niet alleen boze kaalkoppies, bange borderliners en onopgeleide oudere tokkies naar de PVV. Josse de Voogd, die zichzelf ‘electorale geograaf’ noemt, meent dat Wilders een gouden combinatie heeft gevonden van rechts-populisme en een steeds linksere agenda, waardoor hij niet meer alleen met de VVD, maar ook met de SP concurreert. De partij weet onrust, over vluchtelingen, goed te kanaliseren, terwijl andere partijen worstelen om er een antwoord op te vinden. Of dat wel heel blufferig onder het tapijt schuiven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten