zondag 7 februari 2016

Slag om de Stopera

De Slag om de Stopera is door PvdA-burgemeester Van der Laan zaterdag 'verloren'. Wegens links geweld 'afgeblazen', tientallen arrestaties 'onder links tuig' - met 'nog steeds geen enkele bevestigd onder Pegida-aanhangers'. Een verdacht pakketjes gooide zogenaamd roet in het eten. 'Nul democratie. Fascisme, puur PvdA en SP', foeterde Edwin Utrecht, de Pegida-organisator.

De SP organiseerde inderdaad de tegendemonstratie. Het is bizar dat de hele onrust op de SP site compleet wordt verzwegen, maar het rechtse kamp kan er ook weer wat van: 'Net zoals links het geweld door de moslimverkrachters relativeert of ontkent, zo wil ook hier links met geweld het openbare debat smoren.' Alleen Joost Niemöller schijnt de logica van die vergelijking te begrijpen.

De feiten liggen, zoals te doen gebruikelijk, weer eens genuanceerder. Voor- en tegenstanders daagden elkaar uit, over en weer werd gespuugd en geslagen. Onder de tegendemonstranten zijn de meeste aanhoudingen verricht, maar niet uitsluitend.

Het verdachte pakketje is niet de aanleiding voor het afblazen van de demonstratie. Het plein voor het gemeentehuis werd uiteindelijk vrijgegeven voor het publiek. Na de vondst van het pakketje (met alleen vuurwerk) werd de demo verplaatst naar een plek bij het standbeeld van Spinoza, dertig meter verderop, achter het stadhuis. Pegida weigerde daar te demonstreren. Uiteindelijk mocht de beweging op de Blauwbrug demonstreren. Vanwege de verkeersopstopping werd hier rond 16.00 uur een einde aan gemaakt.

De Anti-Fascistische Actie (AFA), ooit voortgekomen uit de kraakbeweging, was ook aanwezig. Die hebben het verleden honkbalknuppels en traaggas gebruikt om extreemsrechtse demonstraties te verstoren. Ze zijn niet door de SP uitgenodigd, maar mengen zich ongevraagd in het debat.

Net zoals Pegida Neonazi hooligans aantrekt, zoals in Duitsland de Faust des Ostens en Hooligans Elbflorenz. In december nam een kleine delegatie van de Dutch Defence League deel aan Pegida demonstratie in Düsseldorf. De nazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft samen met de Autonome Nationalisten Vlaanderen ook al eens een bus voor Pegida-demonstraties. gehuurd. En onderzoeksgroep Kafka heeft zo zijn twijfels over de vermeende afkeer van Pegida Nederland tegen rechtsextremisme en neonazi’s. 'Het heeft er alle schijn van dat Pegida niets te maken wil hebben met neonazi’s, omdat dit slecht voor hun imago is. Maar werkelijk bij hen vandaan blijven, dat is dan weer teveel gevraagd.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten