zaterdag 19 maart 2016

Trukendoos

Voor een regiezitting was het een hele zit. Waarin het aanstaande proces alvast dunnetjes werd overgedaan. En de trukendoos wagenwijd openging: voorstel voor schorsing wegens hack, een stevig pakket onderzoekseisen, een blik deskundigen (die geen van allen willen of durven), verwijzingen naar de 'even erge' Samson en Spekman, zelfbeklag ('Waar was iedereen toen een Kamerlid mij een tumor noemde?'), de vermeende schending van de trias politica, enzoverder.

Als je advocaat Knoops mocht geloven was er sprake van sturing waarbij gestandaardiseerde aangifteformulieren waren overlegd. Of gewoon fraude. De Telegraaf schreef al op 12 maart: 'Uit een deel van de dertien inmiddels afgenomen verhoren rijst een ontluisterend beeld van misleiding, beïnvloeding, intimidatie en onkunde bij de massale aangifte richting Wilders.

Een deel van der-tien aangiften? Dat is toch even wat anders dan een 'steekproef' onder de 6400 meldingen waarmee het dagblad zijn berichtgeving begint. Dat moskeeën hebben aangedrongen op aangifte, terwijl niet iedere moskeeganger volledig begreep waarvoor hij zijn handtekening plaatste, dat zal best eens zijn voortgekomen. Maar je kunt de aangiften van een aantal organisaties, waaronder het Landelijk Beraad Marokkanen, toch moeilijk als fraude naast je neerleggen. Wilders was er natuurlijk maar wat blij mee: 'Schokkend! Nepaangiftes. Misleiding. Beïnvloeding. Intimidatie. Zwendel. Politiek proces nu ook frauduleus'.


Die 6400 aangiften kan het OM moeilijk negeren. Discrimineren en aanzetten tot haat zijn strafbare feiten. Daarom heeft het OM in 2014 82 discriminatiezaken voor de rechter gebracht. En alleen die toetst of Wilders de grens van het betamelijke is gepasseerd.

1 opmerking:

  1. Wilders heeft 100% gelijk. Je kan het een trukendoos noemen, maar ook voor hem geldt hetzelfde recht als voor anderen.

    BeantwoordenVerwijderen