zaterdag 26 maart 2016

Discriminatie

Racisme is strafbaar, zelfs als het om het plaatsen van afbeeldingen gaat, maar de context blijft belangrijk.

Een Nederlander begon juni 2011 een Racistische Thread als onderdeel van zijn website met als onderwerp bier, boksen en barbecue. 'In deze thread kan je al je racistische opvattingen en/of uitingen de vrije loop laten. We vatten ‘racisme’ breed op, dus ook Duitser-haat is ok'. Dat beloofde wat.

Inderdaad verschenen er na verloop van tijd diverse plaatjes op de site, bijvoorbeeld van een kleuter, gezeten in een metalen winkelwagentje, die door de spijlen daarvan kijkt, met de tekst 'get used to looking thru them bars little nigga'.

Of van een uitgemergelde persoon, met de tekst 'Aids, fixing God’s mistakes, one nigger at a time'.

Een andere plaatje toonde een zwart kind naast een groep van tien blanke kinderen die een bord droegen met de tekst 'my bike was stolen' en het negroïde kind een bord met de tekst 'I have 10 new bikes'.

Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kon er niet om lachen en deed verschillende pogingen om de afbeeldingen verwijderd te krijgen. Reacties kwamen er niet. En dus moest de maker van de site zich voor de rechter verantwoorden. Hij wist er een mooie draai aan te geven. Zo was het de bedoeling met de Racistische Thread te laten zien wat er aan racistische opvattingen op internet te vinden was; de Racistische Thread als geheel is juist een aanklacht tegen racisme, beweerde hij.

De rechtbank veroordeelde hem tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro. Maar het Hof heeft dat teruggedraaid. Schuldig, maar wegens ernstige ziekte van de verdachte, wordt geen straf of maatregel wordt opgelegd. Ook acht het Hof de kans op recidive zeer klein.

Want: het Hof wil best geloven dat hij enkel heeft willen deelnemen aan een uitwisseling en petit comité omtrent het onderwerp racisme. 'De omstandigheid dat zij dit als groep onhandig hebben aangepakt waardoor de ironisch bedoelde ondertoon voor derden niet (direct) kenbaar was, kan de verdachte naar het oordeel van het hof niet zo zwaar worden aangerekend als de advocaat-generaal heeft betoogd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten