zondag 12 juni 2016

Etnisch profileren

Is etnisch profileren racisme? Vanuit het oogpunt van politieke correctheid misschien wel, maar de politie heeft er zelf geen enkele moeite mee. Op het besloten bedrijfsnetwerk van de politie zeggen agenten dat etnisch profileren geen probleem is 'als het op feitelijkheden is gebaseerd.'

Agenten verklaren dat de aanhouding van rapper Typhoon - want daarmee begon het publieke debat - onderdeel is van de 'patseraanpak'. Hierbij neemt de politie vooral jonge mannen met dure auto's onder de loep.

Je ontkomt nu eenmaal niet aan criteria als huidskleur, leeftijd en geslacht bij het oplossen van misdaden, aldus de interne discussie bij de politie. 'Begrijpen de mensen met een getinte/donkere kleur dan niet dat de misdaad vaak bij de allochtone Nederlanders te vinden is?'

Je kunt moeilijk van agenten verwachten dat ze bij de handhaving spitsroeden gaan lopen, om te voorkomen dat ze door pakweg het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis aan de schandpaal worden genageld.

Je kunt moeilijk van agenten verwachten dat ze omwille van de politieke correctheid een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking gaan aanhouden als er een specifieke verdenking is tegen Marokkanen. Voetbalsupporters worden vaker in de gaten gehouden dan keurig winkelend publiek in de Koopgoot. Maar dat wil nog niet zeggen dat iedere supporter een hooligan is. Etnisch profileren is geen racisme, maar simpelweg een statistische inschatting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten