vrijdag 1 december 2017

IJsberenblogs

Een interessant onderzoekje van de Universiteit van Amsterdam, dat aantoont dat klimaatdiscussies op sociale media veel invloed hebben. Niet dat de gepresenteerde feiten op wat men ijsberenblogs noemt ook maar enigszins hout snijden. De mening van ontkenners van klimaatverandering stroken zelden de door hen aangehaalde wetenschappelijke feiten. Iets waar veel argeloze lezers zich dan vervolgens weer niet van bewust zijn.

De onderzoekers analyseerden negentig internationale klimaatblogs naast 92 wetenschappelijke artikelen op dit terrein. Hoewel 45 klimaatsceptische blogs zeggen dat ze zich baseren op de wetenschap, blijken ze totaal niet te overlappen met de wetenschappelijke bewijzen. In plaats daarvan verwijzen ze naar andere, soortgelijke blogs. En 80 procent baseert zich zelfs op één blog in het bijzonder. De auteur daarvan heeft 'geen eigen onderzoek gedaan en ook geen peer-reviewed artikelen geschreven over ijsberen.'

Dat komt natuurlijk door wat de Belgische filosoof Johan Braeckman onlangs bij HUMAN aanduidde als het geloof in vooroordelen. Het gaat klimaatontkenners louter om de bevestiging van een overtuiging en die vinden ze op andere blogs, niet bij de wetenschap. 

Een groot deel van de informatie beschikbaar voor het algemeen publiek heeft dus geen wetenschappelijk basis. De onderzoekers vinden dan ook dat ze daar dringend iets aan moeten doen, en wetenschappers misinformatie direct moeten weerleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten