zaterdag 25 november 2017

Guerrillapiet

Nieuw voor de Van Dale: de Pro-Zwarte Piet-actievoerder, de tegenpool van de anti-Zwarte Piet-demonstrant. Nadat boze Friezen bussen op weg naar de intocht in Dokkum tegenhielden, vielen donderdag tien pro-Zwarte Piet-actievoerders de Utrechtse basisschool De Cirkel in de wijk Zuilen binnen. De school viert het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. In de hoofdstad kreeg Sylvana Simons vorige week zaterdag, tijdens de intocht in Dokkum, ook onverwachts bezoek van pro-Zwarte Piet-actievoerders.

Je kon er op wachten dat een tegenbeweging op gang zou komen, vooral uit de provincie, waar steeds meer de indruk bestaat dat thema's als genderneutrale toiletten, 'diversiteit' en vooral het debat over Zwarte Piet worden opgedrongen door een kleine culturele elite aan de rest van Nederland.

Geen artikel illustreerde dat beter als het beschamende snotterverslag dat Alma Mathijsen (uit een van de drie bij Joure gekeerde bussen van comité Kick Out Zwarte Piet) schreef voor Vrij Nederland. Tegengehouden door 'boze, witte Friezen', waarbij 'de dreiging in mijn botten kruipt'. Dat actievoeder Jerry Afriyie ooit uithaalde naar de politie was ze kennelijk alweer vergeten, net als de agressieve sfeer van Anti-Zwarte Piet demonstranten in Maassluis.

Het is niet alleen de provincie versus de Randstad, maar evenzeer links versus rechts. De actiegroep die verkleed als Zwarte Piet de basisschool binnenviel, zou geleid worden door een voormalig voorman van het extreem-rechtse Pegida: ene Hugo Kuijper, die door Trouw gelinkt wordt aan de neonazistische NVU.

Volgens de onderzoeksgroep Kafka heeft het onderwerp 'Zwarte Piet' de diverse extreem-rechtse groepen weten te verbinden. Waarmee ook die witte boze Friezen al gauw worden geframed als 'een bont gezelschap van neo-nazi’s en Erkenbrand-sympathisanten tot Cambuursupporters en het Frysk Heidens Front'.

In ieder geval valt te hopen dat minder verhitte Nederlanders al snel genoeg krijgen van deze nu al enkele jaren terugkerende Zwarte Piet-soap, die helemaal nergens meer over gaat. Zelfs als een verbod op roetzwarte Pieten zou worden afgekondigd, staat er wel weer een of andere actiegroep op die het hele Sinterklaasfeest wil afschaffen wegens commerciële exploitatie van de tere kinderziel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten