zaterdag 10 maart 2018

Woelige baren

Kleinere banken beweren flink wat meer klanten te hebben gekregen na de ophef over de salarisverhoging van ING topman Ralph Hamers. Dat wil zeggen: Trouw haalt alleen Triodos en ASN, onderdeel van de Volksbank, aan. ING zegt ondertussen juist niets te merken van een uitstroom.

Begin 2015 lag zowel ING als ABN Amro onder vuur nadat de banken besloten de salarissen voor de top omhoog te gooien. ABN draaide die verhoging toen terug. Die woede over ABN was wellicht terecht zolang de bank nog in handen is van de overheid. Maar ING kan heel goed zijn eigen boontjes doppen.

Die drie miljoen euro per jaar voor Hamers gaat immers niet ten koste van de dienstverlening of de rente op het spaargeld van rekeninghouders. De bank verwijst zelf naar de Euro Stoxx 50, een benchmark van bedrijven omvat die qua omvang en internationale scope vergelijkbaar zijn met ING. Qua CEO beloning zit ING Bank nog niet eens hoog in de ladder.

Het moreel appèl van Rutte op ING om de salarisverhoging terug te draaien komt dan ook wat ongemakkelijk over. Zijn argument: als een grote bank als ING in de problemen komt, zoals tijdens de financiële crisis, wordt van de overheid gevraagd om de onderneming te redden. Een gewoon bedrijf moet het in zo'n situatie zelf maar uitzoeken.

Maar nog los van het feit dat de overheid voorwaarden dient te scheppen om een financiële crisis te voorkomen, is het ook van belang van banken om te te kunnen concurreren op internationaal niveau. De stabiliteit van een bank verschilt in dat opzicht niet van die van een Shell, die ook koers moet houden op de woelige baren. Dan mag je de kapitein best extra belonen, maar moet je hem ook kunnen bestraffen als het schip slagzij maakt. Dat laatste gebeurt nog te weinig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten