zaterdag 31 maart 2018

Prop 65

Een rechter van het Superior Court in Los Angeles heeft een belangengroep gelijk gegeven in een acht jaar durende zaak tegen Starbucks en een hele rits andere koffieverkopers.

Vanwege een wet die bedrijven verplicht te waarschuwen voor blootstelling aan giftige stoffen (Prop 65), komt er in Californië (en voorlopig alleen daar) een verplichte melding dat er een kankerverwekkende stof in koffie zit. Op overtredingen staat een maximale boete van 2500 dollar per klant per dag.

Het probleem: er is vooralsnog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de aanwezigheid van schadelijke stoffen in koffie. De hoeveelheid acrylamide in producten zoals koffie is verwaarloosbaar laag. Dat zegt bijvoorbeeld het International Agency for Research on Cancer. Het internationale kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), plaatst de stof in de categorie 2A 'waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen', maar dan spreek je over enorme hoeveelheden.

Acrylamide komt ook voor in frietjes, zwarte olijven en toast, producten die zonder waarschuwing worden verkocht. Sterker nog: koffie kent ook antioxidanten die de kans op kanker juist verlagen.

In de Amerikaanse claimcultuur wordt al gauw gewaarschuwd voor de geringste gevaren, maar een overload aan nimmer bewezen stellingen leidt er toe dat waarschuwingen worden genegeerd. Er is nog een probleem: de producenten kunnen geen aparte verpakkingen maken voor alleen Californië.

De zaak is ook nog eens aangespannen door The Council for Education and Research on Toxics, die ondanks claims geen breed maatschappelijk draagvlak heeft. Hun advocaat Raphael Metzger moest zelf toegeven dat hij 'verslaafd aan koffie was'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten