vrijdag 23 maart 2018

Nieuwe waarheid

De gemeentelijke aanval van FvD is afgeslagen. Geen vier, maar twee zetels heeft het Forum voor Democratie in Amsterdam gekregen. Maar ja, dat is in een stad waar Groen Links regeert ook niet zo'n grote verrassing.

Dan kan je nog wel gaan roepen dat Amsterdammers het 'echt zat zijn', maar in de 45-koppige raad van Amsterdam ga je dan toch echt geen ijzer met handen breken.

De tweedeling in de gemeentelijke politiek is duidelijk: rechts koos dit keer vooral voor voederplaatsen voor boze witte mannen en vrouwen, zoals de Leefbaren en de lokale Haagse partij van ex-PVV’er Richard de Mos. Links liet de zwakkere partijen SP en D66 vallen. Het CDA eindige als grootste middenpartij.

De andere trend is dat ruim twee miljoen Nederlanders hun stem uitbrachten op een lokale partij. Die stemmers hebben duidelijk geen boodschap aan de landelijke politiek. Wat dat op de lange termijn betekent voor de landelijke politiek zal nog moeten blijken. De combinatie van veiligheid en een sociale of groen verkiezingsprogramma lijkt een thema dat de landelijke politiek heeft laten liggen.

Het is ook de doodsteek gebleken voor de PVV: die partij haalde veel minder stemmen binnen dan bij de parlementsverkiezingen vorig jaar. De stemmers kozen voor lokale volksvertegenwoordigers.

In de slipstream van de gemeentelijke verkiezingen was er dan nog de ophef over de vermeende rol die het omstreden bedrijfje Cambridge Analytica (bekend van de Facebook rel) zou hebben gespeeld bij de campagne van het Forum voor Democratie. Feit is dat boegbeeld Baudet vorig jaar nog toegaf, aan het blog Follow the Money, dat hij dit bedrijfje had ingehuurd om aan zijn zetels te komen. Na luid gekrijs heeft de Volkskrant die daar op terugkwam moeten rectificeren.

Wat vaststaat is dat Baudet iets dergelijks heeft gesuggereerd. Daarmee hoeft het uiteraard niet waar te zijn, maar een leugentje opbiechten blijft moeilijk. Het Ombudsblog van de VK houdt daarom een slag om de arm, een rectificatie totdat zich een 'nieuwe waarheid aandient'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten