De monsterzege van Forum voor Democratie doet velen denken aan de manier waarop de LPF ooit zijn intrede deed in de politiek. Nieuwkomer FvD is in één klap de grootste.
De verklaring voor die zege is niet moeilijk te verzinnen. Het heeft onder meer te maken met de onvrede over de dividendbelasting, de gestegen energierekening, de BTW die omhoog is gegaan, en toch zeggen je gaat erop vooruit.
De winst van Forum voor Democratie ging voor een groot deel ten koste van de PVV: 31 procent van de FvD-stemmers van woensdag koos tijdens de Tweede Kamerverkiezing van 2017 nog voor de partij van Wilders.
Het FvD-electoraat is ook relatief oud: alleen stemmers op 50Plus en de PvdA zijn minder vaak jonger dan 24. De grootste groep FvD’ers is ouder dan 65: 31 procent.
Uit een eerder onderzoek van 2017 blijkt dat mannelijke hoogopgeleide FvD-stemmers vaker dan bij de PVV al hun nieuws van internet halen en niet van de traditionele media. Op sommige sites en sociale media 'is het ondergangsdenken heel belangrijk'.
FvD-stemmers zijn verder mordicus tegen tegen het klimaatbeleid. Driekwart vindt dat Nederland daarmee niet voorop moet lopen.
Maar de belangrijkste vraag is: wordt FvD ook in ander opzicht de nieuwe LPF? Een partij zonder bestuurservaring en en leider zonder veel levenservaring, wiens eerste speech te elitair klonk en bol stond van de hyperbolen (masochistische ketterij, geseculariseerde zondvloedgeloof), belooft weinig goeds. De eerste interne partijruzie was er vorig jaar al. Onder de kandidaat-senatoren bevinden zich ondernemers, een luchtverkeersleider, een arts en een gepensioneerde brigadegeneraal van de Koninklijke Landmacht, een beetje zoals de LPF verschillende signaturen telde.
Politiek bedrijven vanuit de oppositie niet zo moeilijk als je een tweemansfractie in de Kamer bent. Maar het wordt wat anders als je moet gaan besturen. Dat blijkt toch vaak dat de nieuwkomers in de politiek slechts zeer korte tijd het voordeel van de twijfel hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten