zaterdag 16 maart 2019

Stemmingmakerij

De Tweede Kamer stond donderdag machteloos tijdens een debat over het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Uit informatie van inlichtingendienst AIVD zou gebleken zijn dat het bestuur van de islamitische school banden onderhoudt met Tsjetsjeense terroristen. De dienst waarschuwde burgemeester Halsema over 'antidemocratische gedragingen' waarop B&W alle subsidies aan de school bevroren. Ook wil ze dat het bestuur opstapt.

Dat ligt echter moeilijk. De signalen van de AIVD zijn nog onvoldoende om in te grijpen. Volgens minister Grapperhaus gaan die over salafisme en het ondemocratische gehalte van de school, maar dat is niet strafbaar.

Het immer moslimvriendelijke Frontaal Naakt van Peter Breedveld had het oordeel wel heel snel klaar. Het gaat Halsema alleen maar om stemmingmakerij tegen een islamitische school, zo beweerde het blog.

'De AIVD zegt weleens vaker wat en er is alle redenen om te twijfelen aan het waarheidsgehalte. Toen ze in oktober bijvoorbeeld een rapport over extreemrechts uitbracht, waarin wordt beweerd dat extreemrechts bestaat uit wat los rond elkaar cirkelende vage clubjes die eigenlijk alleen maar een beetje schreeuwen, en die niet zouden hebben bestaan als die nare moslims ook niet zou hebben bestaan, en als de vluchtelingen lekker thuis waren gebleven.'

Anders gezegd: extreem rechts, waartegen Breedband zich al jaren verzet, wordt als beweging onderschat, en het moslimgevaar overschat.

Zelfs de aanhang van Breedveld vond dat een oversimplificering: 'De AIVD wordt ook wel erg makkelijk aan de kant gezet met als enige argument dat ze beweren dat extreem rechts bestaat uit wat ongeorganiseerde clubjes. Wat hadden ze dan moeten roepen of verzinnen?'

Toegegeven: De Onderwijsinspectie oordeelde positief over de kwaliteit van het onderwijs op het omstreden lyceum, Maar Breedveld laat wel een paar zorgwekkende details weg. Bij de inlichtingendienst zouden signalen zijn binnengekomen waaruit zou blijken dat 'richtinggevende personen' binnen de school tussen 2009 en 2012 contact hebben gehad met het Kaukasus Emiraat. Deze terroristische groepering streefde naar de oprichting van een islamitische staat in het zuiden van Rusland en was verantwoordelijk voor de aanslagen in de metro in Moskou in 2010. Genoeg redenen voor nadere inspectie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten