zaterdag 9 maart 2019

Groen oor aangenaaid

We-reld-schok-kend nieuws weer: Het KNMI heeft drie jaar geleden ten onrechte een groot deel van de historische hittegolven (in de periode 1901-1951) uit de boeken geschrapt! 'Onverdedigbaar' vinden vier onderzoekers onder wie usual suspect Marcel Crok.

Die laatste, die ook het persbericht verstuurde, zal er wel de oorzaak van zijn dat het onderzoekje door geen serieus medium werd opgepakt. Alleen GeenStijl sloeg er sceptisch op aan.

Met daaronder enkele voorspelbare klimaatontkenners: 'Het KNMI begint gevaarlijke IPCC swalbes uit te halen. Pure propaganda voor de klimaat kerk om moedwillig tot een gewenst doom senario te komen.'

Maar een beetje nuchtere lezer vraagt zich dan al meteen af wat nu precies het belang zou zijn van de KNMI om dit soort dingen te verzwijgen. Daar werken immers gewone wetenschappers.

Hier wordt prima uitgelegd waarom het KNMI meetgegevens soms moet homogeniseren.

Het onderzoekje zegt meer over de opvattingen Crok & Co. Ongeveer een jaar geleden werd Crok geportretteerd door de Volkskrant. Hij schijnt chemie te hebben gestudeerd, maar verdiende zijn brood toch vooral als tennisleraar. Dat laatste komt niet ter sprake in het interview. Wel dat hij ironisch als een soort GroenLinkser leeft. Geen auto, nauwelijks inkomen, 'doe alles op de fiets'.

Wel wordt hij neergezet als de partij-ideoloog klimaatzaken van Forum voor Democratie. Want Marcel denkt dat ons een groen oor wordt aangenaaid. 'Voor mijn gevoel komt het doordat de KNMI's van deze wereld maar één helft van het verhaal vertellen.' Daar heb je ze weer, die boze KNMI's.

Maar hoogleraar aardwetenschap Pier Siebesma (TU Delft) geeft het probleem van Marcel treffend weer: 'Marcel negeert drie lijnen van bewijs die een klimaatgevoeligheid lager dan 1,5 graad uitsluiten. En zelfs dan gaat hij nog op de absolute ondergrens zitten van wat eventueel mogelijk is.' Marcel manipuleert met andere woorden even hard als de KNMI's die hij van gesjoemel beschuldigt.

En als zijn blogje door DDOS aanvallen onder vuur genomen wordt, dan zit daar uiteraard iets achter: een aanval op het vrije woord van betrokken burgers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten