zaterdag 14 december 2019

Oorlogshamers

Geert Wilders wil, nu nagenoeg vaststaat dat de Britten op 31 januari de EU verlaten, zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer om dat voorbeeld te volgen. Premier Rutte vindt zo'n debat waanzin. Hij vreest dat bij een nexit de banen van twee miljoen mensen op de tocht komen te staan.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken reageerde ook op talloze #nexit-oproepen op Twitter. Het woord was al de hele dag trending, nu de Britten massaal op Brexiteer-premier Boris Johnson hebben gestemd.

Onder een stukje van Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) bij GeenStijl regent het nexit roeptoeters.

'Voor het heil van een klimaatneutraal Eutopia. Omhoog met die oorlogshamers!'

Maar wat nou precies het voordeel van die nexit is, dat lees je nergens. Het merendeel van de voorstanders kan er zich geen voorstelling van maken. Die zijn alleen maar anti-Europa.

De gevolgen van de Brexit, en dan met name de economische schade, kunnen ze ook al niet inschatten. De overwinning van Johnson kan leiden tot een complete scheuring van het Verenigd Koninkrijk. Zowel in Edinburgh als in Belfast wordt openlijk gepraat over het verbreken van de banden met het Verenigd Koninkrijk. In Schotland veroverde de Scotts National Party (SNP) zelfs 48 van de 59 beschikbare zetels. In Noord-Ierland kregen de republikeinse partijen en vooral Sien Fijn – vroeger de politieke arm van de terreurgroep IRA - voor het eerst de meeste zetels in het Lagerhuis.

Nederland zit trouwens totaal niet te wachten op een Nexit. Dat bleek eerder dit jaar uit de Eurobarometer-peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar. Liefst 86 procent van de Nederlanders zou als er nu een referendum wordt gehouden, tegen de uittreding van ons land uit de Europese Unie (EU) stemmen. De economische schade als gevolg van de Brexit wordt evenzeer onderschat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten