woensdag 4 december 2019

Geen complotgekte

Scenarist Haye van der Heyden heeft de omroep in oprichting Ongehoord Nederland alweer verlaten na onhandige opmerkingen bij Radio 1 over pedoseksualiteit en ontkenning van de Holocaust.

Van der Heyden had kennelijk begrepen dat zijn nieuwe omroep geen grenzen wil stellen aan de vrijheid van meningsuiting en letterlijk alles bespreekbaar moet zijn. Daarover ontstond zoveel ophef dat de chef humor alleen nog als buitenproducent voor de omroep aan de slag wil.

Maar een bizar interview blijft het. Zo vertelde Van der Heyden dat hij was gevraagd door Joost Niemöller, een nieuwerwetse schedelmeter die gelooft dat winkelketen Hema 'de witte voortplanting wil beëindigen met genderneutrale kleding', die voorspelde dat het varkensvlees onder druk van de moslims uit de schappen van de Jumbo zou verdwijnen, holocaustrevisionist en antisemiet David Irving steunt en meent dat MH17 een groot westers complot is. Wat Van der Heyden ziet in Niemöller is een compleet raadsel.

Van der Heyden vertelde ook dat er werd vergaderd met telefoons in een andere kamer in de overtuiging dat die werden afgeluisterd. Misschien is dat een oorlogstic van omroepvoorzitter Arnold Karskens, maar die gaf in elk geval een kwaliteitsgarantie af: Geen complotgekte. (Maar complotten bestaan hoor.)

Een directe aanwijzing dat niet veel Nederlanders zitten te wachten op ON is dat de 50.000 leden nog altijd niet zijn gehaald en het aantal niet erg snel meer groeit. Mocht ON het toch met de hakken over de sloot gaan redden, dan volgt een nog grotere hobbel: de beoordeling door de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media over de toegevoegde waarde voor het omroepbestel. Die is ver te zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten