zaterdag 20 januari 2024

Nootmuskaat

In de nieuwe woonwijk die moet verrijzen op het terrein van het Food Center aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam West komen straatnamen als Peterseliestraat en Saliestraat. Nootmuskaatstraat werd echter door een onafhankelijke commissie vervangen door Mierikswortelstraat. Vanwege de associatie met het koloniale verleden.

Het besluit viel verkeerd bij de VVD fractie. 'Er is toch niets erger dan mierikswortel? En nootmuskaat is een prachtig kruid. Ik begrijp discussies over de Coentunnel, maar dit... Slaan we niet een beetje door?'

In de 17de eeuw verdiende de VOC veel aan de handel in nootmuskaat. Op de Banda-archipel werd een handelsmonopolie afgedwongen en onder leiding van Jan Pieterszoon Coen een bevolking afgeslacht en tot slaaf gemaakt. Aan de nootmuskaat hangt een luchtje.

Publicist Joost Niemoller wijst er fijntjes op dat de Kruidnagelstraat ook niet kan, allemaal specerijen die de VOC graag in handen wilde hebben. Promovendus Tristan Mostert deed onderzoek naar de ‘kruidnageljacht’ op de Ambonse eilanden en ontdekte dat VOC-gouverneurs steeds extremere tactieken gebruikten om deze specerij te bemachtigen.

Met peper en zout zal ook wel wat aan de hand zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten