zaterdag 6 januari 2024

Aanklachten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over de vraag of oud-president Donald Trump zich kandidaat kan stellen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar. De zaak wordt op 8 februari behandeld.

De Amerikaanse deelstaat Colorado heeft Trump uitgesloten van de Republikeinse voorverkiezingen in die staat. Het Hooggerechtshof van Colorado besliste in december dat de vroegere president niet op het stembiljet mag staan wegens zijn rol in de bestorming van het Capitool in 2021.

Er is een gelijksoortige uitspraak gedaan in de staat Maine, ook daartegen is Trump in beroep gegaan. In andere staten lopen eveneens aanklachten van tegenstanders van Trump.

Die beroepen zich vooral op een oud grondwetsartikel, dat kort na de Amerikaanse Burgeroorlog werd ingevoerd en sinds 1886 nauwelijks is gebruikt. Daarin is opgenomen dat Amerikanen geen publieke functies meer mogen vervullen als ze hebben deelgenomen aan een ‘opstand of rebellie’. De wet was bedoeld om politici te weren die voor de zuidelijke staten hadden gevochten in de Burgeroorlog. Het is dus maar zeer de vraag of de overwegend conservatieve rechters daarin meegaan.

Een uitspraak in het nadeel van Trump betekent nog altijd niet dat hij geen president zou kunnen worden. Te oordelen naar de polls is die kans groot. President Joe Biden heeft tijdens zijn eerste verkiezingsbijeenkomst weliswaar hard uitgehaald naar Trump, maar hij lijkt het in de polls niet te gaan halen.

Trump zal er in een tweede ambtstermijn zelfs alles aan doen om de macht van het presidentschap drastisch uit te breiden. Hij wil achter politieke tegenstanders aangaan, wil militair geweld gebruiken om demonstraties en migratie aan de zuidgrens te stoppen, en zou de federale regering willen overspoelen met loyalisten die meer bereid zijn controversiële beleid te steunen.

Maar Trump kan alsnog struikelen over de 91 (!) aanklachten die tegen hem zijn ingediend. Een deel van de kiezers zal hem niet meer steunen als Trump daadwerkelijk wordt veroordeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten