zaterdag 10 februari 2024

Interview

Tucker Carlson vond dat hij de Russische president Poetin moest interviewen om de 'andere kant' te belichten, en om duidelijk te maken dat er onder Oekraïners enorm veel slachtoffers waren. Dat hij de Russische slachtoffers niet noemde kwam niet als een verrassing: Carlson is een bondgenoot van Donald Trump en heeft zich net als hij veelvuldig uitgesproken tegen hulp aan Oekraïne.

Carlson was ooit de ster van Fox News, maar werd vorig jaar ontslagen. Omdat hij willens en wetens leugens had helpen verspreiden over de verkiezingsuitslag van 2020. Tegenwoordig is Carlson actief op X en verschenen weinig kritische gesprekken met Donald Trump, de uiterst rechtse Argentijnse president Javier Milei en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Carlson is namelijk meer propagandist dan journalist.

Maar wat was nou het belang van Poetin zelf om zijn medewerking aan het interview te verlenen? Kennelijk omdat hij doodmoe is van een oorlog die muurvast lijkt te zitten. De timing is ook niet willekeurig. In het Amerikaanse Congres wordt onderhandeld over 60 miljard dollar aan nieuwe wapensteun voor Oekraïne.

Dus roept hij de Verenigde Staten in het interview op om te onderhandelen met Rusland. En wilde hij duidelijk maken dat Amerikaanse politici gebrainwasht zijn om de oorlog in Oekraïne te financieren. En dat als Amerika stopt met wapenleveranties, dat alles binnen een aantal maanden voorbij kan zijn.

Maar voor het overige bleef het een zwak betoog, waarbij Poetin kennelijk had bedongen om de eerste drie kwartier een historisch verhaal te vertellen waarmee hij in feite wilde bewijzen dat Oekraïne van Rusland is. En vervolgens eiste dat NAVO de terreinwinst van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne zal moeten erkennen, anders komt er geen vrede. Kortom: in de houding van Poetin verandert niets. En hij zal er de Amerikaanse harten niet mee veroveren. Zelfs niet de Republikeinen die tegen steun zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten