zaterdag 21 september 2024

Antivax maffia

Onderzoeker waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester en datawetenschapper Marc Jacobs beklagen zich erover dat hun recente onderzoek naar oversterfte door de main stream media niet worden opgepakt. En dat is ook niet zo verwonderlijk.'Ronald Meester heeft jarenlang geprobeerd het creationisme de wetenschap binnen te smokkelen. Nu doet hij hetzelfde met het antivax gedachtegoed, samen met geloofsgenoten zoals Marc Jacobs en Jona Walk. Het is allemaal erg doorzichtig,' noteert ecologist Klaas van Dijk op X.

Meester publiceerde in 2022 al eens een artikeltje met andere antivax cijferaars Wouter Aukema en Theo Schetters die zich op sociale media dagelijks roeren met veronderstellingen die uiteraard nimmer gevalideerd worden. Dat is ook niet zo eenvoudig: dan zou je patiëntdata moeten raadplegen.

Nauwelijks verhuld sprak Meester destijds zijn vermoeden uit dat de covidvaccinaties die vanaf begin 2021 waren uitgerold wel eens een belangrijke rol bij de oversterfte kunnen spelen.

Het door crowdfunding gefinancierde onderzoek is dan ook niet toevallig samengesteld door usual suspects als Steigstra, Aukema, Jan Bonte en Jona Walk. Oftewel, de hele antivax maffia verzameld en opgehemeld door onder meer Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen.

Pepijn van Erp fileert het onderzoek op KlopDatWel? als 'broddelwerk'. Grappig is dat met name Aukema links naar nieuwsartikelen aanhaalt, die hij heeft opgezocht via de complotsite NineForNews, die Aukema maar wat graag als expert opvoert, maar waar je als serieus wetenschapper niet eens gezien wilt worden. Van Erp betrapt Aukema ook nog op een stevige blunder als hij de trial data van het AstraZeneca vaccin analyseert.

Onlangs was er een onderzoek vanuit een minder statistische hoek, want gebaseerd op de (geanonimiseerde) huisartsendossiers van ruim een miljoen Nederlanders, dat juist concludeerde dat sterfte onder mensen die waren ingeënt tegen corona, in de jaren 2021 en 2022 een stuk lager lag dan vóór de pandemie. Waarschijnlijk zorgden het uitblijven van een griepgolf, minder verkeer op straat en schonere lucht ervoor dat er bij gevaccineerden veel minder sterfte was dan normaal.

Inmiddels is dit zogeheten Nivel onderzoek ingetrokken, tot vreugde van de antivaxgemeenschap, nadat Maurice de Hond de onderzoekers had gewezen op een blunder. Best grappig dat fanatisme van De Hond om een hem ongevallig onderzoek onderuit te halen, maar het wordt met correcte cijfers binnenkort opnieuw gepubliceerd, en het Knipmes vermoedt dat de conclusie onveranderd blijft. 

Want er is altijd nog zoiets als gezond verstand. Er lijkt een trend zichtbaar van een hogere oversterfte in Oost-Europa en een lagere oversterfte in Scandinavië, Australië en Nieuw-Zeeland. De hoogste COVID-19-sterfte werd gezien in West-Europese landen, terwijl COVID-19-sterfte het laagst was in Australië en Nieuw- Zeeland. Verklaringen voor deze internationale verschillen hadden te maken met COVID-19-interventies, organisatie van en toegang tot zorg, populatiekenmerken, gedrag, geografische locatie en verschillen tussen landen in kwaliteit van de data.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten