zaterdag 7 september 2024

Oversterfte

Er hoeft maar een acteur of voetballer onderuit gaan, of er is wel een of andere wappiesite die zonder nadere kennis meteen de oorzaak aanwijst: het coronavaccin natuurlijk, het dodelijkste vaccin ooit.

Hun grote vijand is wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant, die deze week publiceerde dat de sterfte onder mensen die waren ingeënt tegen corona, in de jaren 2021 en 2022 een stuk lager lag dan vóór de pandemie. Waarschijnlijk zorgden het uitblijven van een griepgolf, minder verkeer op straat en schonere lucht ervoor dat er bij gevaccineerden veel minder sterfte was dan normaal.

Bij ongevaccineerde ouderen, een krappe minderheid, lag de sterfte in 2021 en 2022 drie tot vier keer zo hoog als voor de pandemie. Maar ook onder 18- tot 60-jarigen was de kans op overlijden bij ongevaccineerden ruwweg twee keer zo groot, al ging het nog steeds om een heel klein risico.

En nee, dit was niet zomaar een onderzoekje, maar een gedetailleerde analyse van de (geanonimiseerde) huisartsendossiers van ruim een miljoen Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksinstituut Nivel.

Ook bij kwetsbare patiënten met dia-betes, COPD of hart- en vaatziekten maakte het vaccin veel verschil, blijkt uit de cijfers. Tijdens corona was de overlijdenskans ook voor kwetsbare patiënten die zich wel lieten inenten wat hoger dan voor de pandemie.

Direct antwoord op die vraag geeft het nieuwe onderzoek niet, zegt Nivel-onderzoeker Corinne Rijpkema. 'De oversterfte toeschrijven aan afzonderlijke doodsoorzaken kon niet in ons on-derzoek. Zo is denkbaar dater ookextra mensen zijn overleden doordat tijdens de lockdowns behandelingen en dok-terscontroles werden uitgesteld.

Een lofzang op de vaccins is het Nivel-rapport daarmee overigens niet. Vooral bij ingeënte ouderen en chronisch zicken was de sterfte na een jaar weer wat hoger, een aanwijzing dat het vaccin behoorlijk snel uitgewerkt raakte.

Toch zal het gehuil van allerlei pseudodeskundigen als Maurice de Hond en Leon de Winter en een handjevol dwarse statistici als data-analist Wouter Aukema die nul verstand hebben van vaccins, niet verstommen. De Winter vindt het onbegrijpelijk dat een onderzoek naar oversterfte van Ronald Meester, hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en de gepromoveerd statisticus Marc Jacobs, niet meer aandacht krijgt. Het probleem is dat de onderzoekers niet echt konden bepalen wat er precies is gebeurd vanwege de 'vervuilde bestanden van de Nederlandse autoriteiten'. Dus vermoedt De Winter dat dat vervuilen met opzet is gedaan. De logica omtrent deze vermeende doofpot is weer ver te zoeken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten