Donald Trump trok deze week zijn keutel in toen duidelijk werd dat beleggers Amerikaanse staatsobligaties, leningen uitgegeven door landen, wilden gaan dumpen na de enorme heffingen die door het Witte Huis tegen talloze landen waren aangekondigd.
Amerikaanse staatsobligaties zijn het anker in de financiële wereld en dat dreigde nu los te slaan. Het zou betekenen dat nieuwe leningen voor de VS een stuk duurder zouden worden en het financieren van de omvangrijke al bestaande schuld nog lastiger.
Theoretisch zou Trump zijn handelsoorlog nog kunnen winnen door voor de VS gunstige handelstarieven met tientallen landen af te spreken, maar de financiële wereld lijkt het vertrouwen in zijn chaotische beleid al te hebben opgegeven. Zijn kiezers zagen hun pensioenen, vastgelegd in aandelen, volledig verdampen. De cryptomarkt, die na de verkiezingsoverwinning van Trump gouden bergen beloofde, is gekrompen. De vrees voor een recessie blijft.
In de eerste honderd dagen van Trump is ongeveer alles mislukt wat hij had beloofd: de oorlog in Oekraïne is niet zoals beloofd in één dag opgelost, Trump en Poetin lijken niet langer met elkaar te communiceren, de grondstoffendeal van Zelinsky is er niet gekomen. De VS lijken maar geen grip te krijgen op het conflict tussen Israël en Hamas en de beoogde annexatie van Groenland werd weggelachen. De Canadezen haten inmiddels alles wat Amerikaans is en de redding van TikTok lijkt verder dan ooit zolang Trump de torenhoge heffingen op dat land niet intrekt.
De bevrijdingsdagen van Trump kwamen daar nog overheen, die mislukten gelijk de Slag om Arnhem. Het hele plan om met dure bedrijven te bewegen fabrieken te vestigen in de VS en de productie daar voort te zetten, blijkt een illusie, want daardoor worden betaalbare producten juist duur.
En dan zijn er de techmiljardairs die de campagnekas van Trump flink spekten in de hoop dat ze er beter van zouden worden. Big Tech heeft een flinke dreun gekregen door de Amerikaanse importheffingen. Een kleine 1816 miljard dollar (1660 miljard euro) aan beurswaarde ging verloren. Mark Zuckerberg van Meta verloor persoonlijk 17,9 miljard dollar, terwijl het vermogen van Amazon-oprichter Jeff Bezos met 16 miljard daalde en Musk 8,7 miljard armer werd.
Big Tech hield wijselijk zijn mond, maar achter de schermen was er overduidelijk paniek. Vooral bij Apple. Het bedrijf werd de afgelopen dagen 640 miljard dollar minder waard en moest snel iPhones laten overvliegen van fabrieken in China en India om de invoerheffingen voor te zijn.
Daarnaast lijken allerlei antitrustzaken tegen Google en Meta gewoon door te gaan. Meta topman Zuckerberg probeerde een dezer dagen Trump in de Oval Office op andere gedachten te brengen. De zaak tegen Meta begint maandag.
Tot voor enkele dagen nog ondenkbaar: Elon Musk, een fervent tegenstander van invoerheffingen, die Trump's handelsadviseur Peter Navarro dommer dan een zak bakstenen noemt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten