zaterdag 5 april 2025

Afperseconomie

Terwijl de economische markten smelten als gevolg van de absurde importheffingen, lanceerde Donald Trump een gouden kaart voor rijke immigranten met zijn gezicht er op. Met die kaart die 5 miljoen dollar kost, kopen immigranten het recht te kopen om in de VS te wonen en te werken. Het is onduidelijk of de opbrengsten naar de Amerikaanse schatkist vloeien.

Het nieuws raakte wat onderbelicht aangezien de wereldeconomie van slag is door bevrijdingsdag, die veel experts een economische nachtmerrie noemen. Hoewel Trump al maanden dreigde met de invoering van importheffingen, werd de wereld volledig verrast door de omvang.

En dat allemaal omdat Trump ervan overtuigd is dat met deze maatregelen buitenlandse bedrijven fabrieken in de VS zullen gaan openen. Experts schatten in dat dit maar in beperkte mate zal gebeuren. De prijs die de Amerikanen gaan betalen is veel hoger dan het rendement die de maatregelen mogelijk oplevert. De inflatie die nog steeds hoog was, gaat nog hoger uitvallen en het leven wordt nog weer duurder, vooral voor gezinnen die nu al moeilijk kunnen rondkomen.

Trump vergeleek de Amerikaanse economie met een ernstig zieke patiënt die een zware ingreep moest ondergaan. 'Nu is de operatie voorbij en kunnen we rust vinden.'

Daarmee ging Trump voorbij aan het feit dat de Amerikaanse markten de eerste dag na de aankondiging de slechtste resultaten lieten zien sinds het begin van de coronacrisis, vijf jaar geleden. Wereldhandelsorganisatie WTO stelde gisteren de verwachtingen over wereldwijde economische groei drastisch bij.

Al kan het zijn dat Trump de invoerheffingen binnen afzienbare tijd weer afschaft. Nog geen dag na de aankondiging van de tarieven had Trump het over het verlagen van de importheffingen die de Verenigde Staten aan andere landen opleggen als zij iets ’fenomenaals’ bieden. Daarmee zijn die tarieven een ordinaire ruilhandel geworden.

Ook zijn kiezers lijken niet onder de indruk van deze afperseconomie. Uit een nieuwe peiling van Reuters/Ipsos blijkt dat de goedkeuringsscore van de president 43 procent bedraagt. Nadat Trump op 20 januari aantrad, bedroeg zijn score 47 procent. En dan moet de echte pijn voor de Amerikanen nog komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten