maandag 4 april 2016

Aboutaleb

Over twee jaar is Aboutaleb premier van een extraparlementair kabinet. Voorspelt historicus Han van der Horst. Die daarmee zomaar eens een beetje gelijk zou kunnen krijgen.

Van der Horst houdt nog steeds rekening met een daverende verkiezingszege van Wilders, zich baserend op de huidige polls. Die polls geven uiteraard een vertekend beeld, waarin toch vooral een proteststem klinkt tegen het huidige kabinetsbeleid onder invloed van de vluchtelingenstroom. Het is immers nog maar de vraag of Nederland Wilders echt als premier wil.

Het probleem zit hem in het feit dat Wilders te weinig steun zal vinden om een coalitie te vormen. Een eeuw geleden zat de Kamer volgens Van der Horst met een identiek probleem. Dus kwam er een extraparlementair kabinet onder leiding van een oude professor met de naam Cort van der Linden. Die wist Nederland prima door de Eerste Wereldoorlog te loodsen.

'Juist omdat de PvdA nog maar zeven zetels over heeft, kan Aboutaleb zich profileren als een onafhankelijk voorzitter die net als een burgemeester boven de partijen staat.'

Aboutaleb is de enige die Wilders kan tegenhouden, meent Van der Horst. Daarom is een andere optie waarschijnlijker. Want waarom zou Aboutaleb niet de opponent van Wilders kunnen worden? Het is onwaarschijnlijk dat de PvdA met het huidige stemmenverlies Diederik Samson weer als boegbeeld naar voren schuift. De Rotterdamse burgemeester is even kritisch over het moslimterrorisme als Wilders, maar een bruggenbouwer, met aanzienlijk meer bestuurlijke ervaring en senioriteit dan Wilders en Samson bij elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten