zondag 16 oktober 2016

Machteld

Een kruistocht tegen Machteld Zee, zo omschrijven de rechtsbloggen de kritiek op '1 mr. dr. met een onderbouwd wetenschappelijk onderzoek' (GeenStijl). Met weer heel veel kapitalen en fotokopieën van zogenaamd essentiële passages uit haar boek Heilige Identiteiten. En teksten die moeten afrekenen met de Kromzwaarden, Kleipoppetjes en Huilplassers van deze wereld. Want die bestonden het toch maar om Zee af te vallen. Dat soort mensen moet meteen voor het vuurpeloton.

Met haar stelling dat het Westen door slap cultuur-relativisme op weg is een shariastaat te worden, heeft ze zich enorm populair gemaakt bij de schreeuwpopulisten van The Postonline en GeenStijl, maar er zit wel een constante in de kritiek op Machteld. 'Ze trekt grootse verbanden tussen islamisering van het Westen en de shariaraden die ze bezocht. Maar ze bezocht die raden maar twee keer. Dan moet je een beetje terughoudend zijn in je conclusies. Daarnaast gooit ze alles op één hoop - de shariaraden, terroristisch geweld, homofobie - en noemt dat islamisering. De relatie tussen die zaken werkt ze niet uit,' aldus 'erkend salafistfucker' (GeenStijl) Martijn de Koning. Die uiteraard ook geen goed meer kan doen.

Complotdenken met Machteld Zee, schreef Marcel Hulspas bij Sargasso. Die vooral stilstaat bij de aandacht die Machteld in haar boek besteedt aan invloedrijke theoloog/ideoloog Joesoef al-Qardawi, die een 'stappenplan' heeft opgesteld voor het verbreiden van de islam in delen van de wereld waar moslims in de minderheid zijn.

al-Qardawi heeft aardig wat bizarre uitspraken op zijn naam staan, schrijft Hulspas tussen neus en lippen door, maar dat is voor The Postonline nou juist een reden om nog eens zo'n uitspraak uit het verleden op te diepen. Zo sprak hij ooit over een ('vreedzame') verovering van Europa. En een islam die Europa zal redden van 'het woedende materialisme waaraan het lijdt.' Dat heeft hij toch echt gezegd, tekent het blog veelbetekenend op.

Maar het wensdenken van een persoon of de inhoud van een uit 1982 daterend document Het Project - dat links en rechts wordt vergeleken met de Protocollen van de Wijzen van Zion - zegt natuurlijk niets over de vermeende islamisering van Nederland. Zoals het gedachtegoed van Wilders niet de gangbare opvattingen zijn van politiek Den Haag.

Het zegt wel alles over het selectief gebruik van citaten om een immens gevaar te schilderen. En als dat niet werkt kun je altijd nog 'echt de hele reeks van 9/11 via London (...) en Madrid tot Brussel, Parijs, Brussel, Parijs naar Irak, Afghanistan, Pakistan, Syrië, Libië, Egypte, Turkije, Yemen en Nigeria opnoemen om het over Al Kaida, de Taliban, Al-Shabaab, Boko Haram en natuurlijk ISIS' aanhalen.

1 opmerking:

 1. Aangezien je niet op de waarneming maar op de conclusie van Zee ingaat, neem ik aan dat je de Sharia-raden wel prima vindt? Waarom anders zou je, net als de mensen die je noemt, ingaan op het zogenaamde complotddenken en niet op de zaken die onder je neus gebeuren?

  Je vergat deze mooie quote van Martijn de Koning:

  Machteld Zee maakt veel te grote claims die ze niet kan waarmaken.

  Martijn de Koning, antropoloog


  Handige woorspelingen, door niet-wetenschappelijke woorden te gebruiken voor een wetenschappelijke context breng je de ander vanzelf in diskrediet,
  want de onoplettende lezer associeert de woorden 'claim' en 'waarmaken' met Zee en niet met de Koning.


  Wetenschappers maken niet waar, wetenschappers nemen waar. De waarmakende wetenschapper is de fraudeur. De wetenschapper die de andere wetenschapper
  bekritiseerd met het niet-waarmaken van claims geeft dus eigenlijk een compliment, en tegelijk een kijkje hoe deze zelf naar waarheid kijkt.
  Projectie, zo zal Martijn de Koning waarschijnlijk zelf zijn werk uitvoeren indien hij dit van anderen ook verwacht.

  Bovendien is het grappig in de context van islamisering dat waarmaken betekent: "ervoor zorgen dat het wordt uitgevoerd vb: hij heeft zijn plannen
  waargemaakt." Dient Machteld Zee het islamitische plan tot islamisering Westen eerst waar te máken? De tsunamidetector moet volgens Martijn de
  Koning niet de tsunami waarnemen om mensen aan de kust voor te waarschuwen, nee de detector eist of vordert de tsunami naar de kust. Volgens mij is
  Zee een van de laatste die de islamisering wil waarmaken, voor de Koning lijkt het impliciet juist zijn stille wens met deze uitspraak.

  BeantwoordenVerwijderen