zondag 30 oktober 2016

Verzuiling

De politiek zit nog vast in de vorige eeuw, aldus VNL-lijsttrekker Jan Roos die vrijdag zijn partijprogramma presenteerde, 'De verzuiling is echt voorbij.'

Zo'n titel maakt nieuwsgierig, maar waar die verzuiling nu precies zit, wordt na lezing van dat programma niet duidelijk. Roos komt niet verder dan de publieke omroep. De publieke omroep moet wat hem betreft worden verkleind tot één tv- en radiozender. Maar waarom zijn partij dat wil wordt niet uitgelegd. Je mag het stelsel van omroepverenigingen achterhaald vinden, maar wie er op die twee zenders (radio en tv) dan nog wel mogen uitzenden laat VNL in het midden.

Een ander raakvlak zou het onderwijs moeten zijn. Nederland is volgens Roos geen christelijk land meer. Het onderwijs wordt vooral gebruikt als een laboratorium van 'linkse maakbaarheidsidealen'. Ook die stelling wordt niet toegelicht. VNL wil geen financiering meer van bijzonder religieus onderwijs, maar dat lijkt eerder samen te hangen met de angst om de moslimcultuur buiten de landsgrenzen te houden. Je kunt je toch echt niet voorstellen dat Roos wakker ligt van christelijk onderwijs.

Wellicht was het eerste dat in Roos opkwam om al die verderfelijke linkse programma's van de buis te krijgen. En dat doe je dan onder het mom van verzuiling. Om vervolgens bierviltjes vol te schrijven met makkelijke beloftes: lagere belastingen, lager BTW tarief minder regeldruk, meer blauw op straat.

Voor het overige leest het verkiezingsprogramma toch vooral als een column van Roos: IS moet worden vernietigd. Iran mag nooit over een atoomwapen beschikken. Geen ontwikkelingshulp. Geen EU-vlaggen op overheidsgebouwen. En natuurlijk: Uitslag Oekraïne-referendum respecteren: Nee = Nee.

Over de verzuiling van de politiek hoor je Roos uiteraard niet. Nee, er moet een apart splinterpartijtje komen die het beste van VVD en PVV mixt. Het maatschappelijk draagvlak daarvan telt momenteel niet meer dan 1500 leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten