zaterdag 19 augustus 2017

Arnold Swarzenegger 2.0

De chef-strateeg Steve Bannon is sinds gisteren niet langer de politiek adviseur van Donald Trump. De aartsconservatieve Bannon clashte in het Witte Huis met de meer gematigde factie van Trumps schoonzoon Jared Kushner. Ook wordt Bannon verantwoordelijk gehouden voor het constante geruzie in Trumps team in de West Wing en de vele lekken naar diverse media.

Het reisverbod voor mensen uit diverse overwegend islamitische landen kwam uit zijn koker en hij zou de drijvende kracht zijn achter de veel te voorzichtige houding van Trump richting extreem-rechtse activisten. Wat tot de zoveelste rel rond het Witte Huis leidde.

Bannon heeft zijn vorige baan als hoofdredacteur van de ultrarechtse nieuwssite Breitbart onmiddellijk weer opgepakt. Hij beloofde een 'oorlog tegen de opponenten van Trump', maar de eerste kritische noten klonken gisteren ook al. 'Het presidentschap waar we voor gevochten hebben en gewonnen hebben, is voorbij', klonk het cryptisch.

Want daarover wordt al enige tijd druk gespeculeerd: blijft Breitbart de enthousiaste spreekbuis van Trump, of wordt de toon kritischer, zo niet vijandig?

Breitbart was overigens niet het geesteskind van Bannon, maar van conservatief commentator Andrew Breitbart, die in 2012 overleed. Bannon boog de toon wel om naar alt-right, oftewel de denkbeelden van witte nationalisten, anti-Semieten en anti immigranten.  En dat wordt ook weer de lijn voor de komende tijd. De oud-strateeg waarschuwde vrienden voor 'Bannon de barbaar'. 

Senior editor Joel Pollak tweette gisteren meteen dat het oorlog was (onder meer tegen het Republikeinse establishment) en dat nu Bannon niet meer in het Witte Huis zat Trump niet meer aan zijn plan zou vasthouden en een Arnold Swarzenegger 2.0 zou worden. Trump kan zijn borst natmaken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten