De aangiften van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie strandden deze week bij het Openbaar Ministerie. Die gaat de industrie niet vervolgen voor het bewust toebrengen van verslaving en gezondheidsschade, 'vaak met de dood tot gevolg'. Dat de steun in de laatste weken flink aanzwol, van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis tot de complete verslavingszorg in Nederland en de gemeente Amsterdam, doet daar niet aan af.
Het OM concludeert met de aangevers dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar acht een succesvolle strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten gezien de huidige wet- en regelgeving en jurisprudentie domweg niet haalbaar.
Sigaretten en andere tabaksproducten zijn momenteel legaal verkrijgbare genotsmiddelen. De producenten en verkopers dienen te voldoen aan (Europese) wet- en regelgeving. Ook het toevoegen van additieven of ventilatiegaatjes, volgens ex-rookster Ficq de reden van de verslaving, voldoet aan eisen die de Europese Tabaksproductenrichtlijn.
Overheden waren volgens het OM ook op de hoogte van het bestaan van deze ventilatiegaatjes en het feit dat de testresultaten daardoor worden beïnvloed. Maar deze wetenschap heeft de (Europese dan wel Nederlandse) wet- en regelgever geen aanleiding gegeven de regels aan te passen.
Om het OM alsnog te dwingen om tot vervolging over te gaan, gaat Ficq naar het hof met een Artikel 12 Sv-procedure in haar hand. Alleen geven juristen haar weinig kans.
Niet het OM, maar de politiek is de aangewezen weg om de verslavende eigenschappen van het roken te bestrijden. Maar die durft de definitieve stap om deze producten geheel te verbieden nog altijd niet te zetten. Misschien gaan er nog een paar generaties overheen voordat zo'n verbod een feit is en dat zal wel het moment zijn waarop het merendeel van de bevolking, inclusief Kamerleden, het roken definitief heeft afgezworen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten