zaterdag 3 februari 2018

Krantjes van Jan

Er werd zelfs persconferentie voor opgetuigd: The Post Online-hoofdredacteur Bert Brussen en Jan Dijkgraaf lanceerden afgelopen week trots The Post Offline. 'De papieren krant maakt onderdeel uit van het platform dat ThePostOnline opricht in de strijd tegen de aantasting van de VvMU en de VvMV.' En die afkortingen staan weer voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van meningsvorming.

Dijkgraaf: 'We ruiken momenteel de smerige geur van overheidsbemoeienis met de verspreiding van nieuws en opinie van media én particulieren. Media werken daar, bijvoorbeeld in het geval van Facebook en Twitter, mede door nieuwe wetten vrolijk aan mee.'

Keurmerken voor media, nepnieuws over nepnieuws, taalcommissies bij de omroep en toenemende druk op adverteerders met een zwakke ruggengraat, het is een en al malheur in de media. 'The Post Offline gaat samen met haar leden keihard de strijd aan tegen deze twee ontwikkelingen.'

Via internet, maar ook als papieren krant. Als een duidelijke middelvinger naar hen die onze vrijheden afpakken en onze privacy schenden komen Jan en Bert ook met een spraakmakende papieren krant. Alleen voor leden, thuis bezorgd in een gesloten envelop. Alle auteurs mogen daarin trouwens onder pseudoniem schrijven. Maar waarom dat allemaal moet, werd weer eens niet duidelijk.

Wat we wel weten is dit: oliemannetje en professional buttkicker Jan Dijkgraaf is ongeveer de vleesgeworden brekebeen van de journalistiek. Hij probeert van alles, maar niets lukt echt. Hij versleet nogal wat hoofdredacteurschappen. Bij Powned hield hij het nog geen twee maanden vol. Wegens te volle werkdagen. Dijkgraaf tikt nog altijd 'Briefjes van Jan', die door niemand worden gemist, al denkt Jan daar ongetwijfeld anders over.

Na al dat gerommel in de marge wilde Jan in 2016 wat eens anders. Een loopbaan in de politiek als boegbeeld van GeenPeil. Die zou zelf geen beleid voeren, maar fungeren als een levende stemkast. U vraagt, wij draaien. En Nederland deed precies wat GeenPeil wilde: ze stemden niet, exit GeenPeil. 'Wij hadden te weinig mensen, te weinig geld en te weinig tijd om het goed te doen', zei Jan, die spoorslags met vakantie ging.

Maar ja, Jan kan niet stilzitten. Dus komen er rond mei krantjes van Jan. Of liever gezegd: hooguit één, schat Het Knipmes. Al staat dat altijd goed op je lange CV. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten