Afgelopen week heeft de Tweede Kamer met een ruime meerderheid gestemd voor de initiatiefwet van Kees Verhoeven (d66) om Majesteitsschennis, een hele oude wet die stamt uit 1829, af te schaffen.
De wetswijziging maakt een einde aan de absurd grote verschillen in straf die nu staan voor het beledigen van de Koning (vijf jaar), een bevriend staatshoofd (twee jaar) of de bakker op de hoek (drie maanden).
De wet is ooit ingevoerd door Koning Willem I. Ook belediging van een bevriend staatshoofd kon toen een geldboete van 500 honderd gulden opleveren of 'eene gevangenis van 1 tot 3 jaren'.
Directe aanleiding waren herhaalde klachten van naburige Gouvernementen en Souvereinen over geschriften die zij beledigend vonden.
Beledigen is niet de norm, benadrukte Verhoeven. Daar verandert deze wet niets aan. Maar iedereen is voor de wet gelijk. Daar horen geen absurd grote verschillen in straffen bij.
Een 21ste eeuws staatshoofd, politicus, bestuurder of instituut moet zijn gezag ontlenen aan integer, transparant en verantwoordelijk handelen. Niet aan de dreiging van het overheidszwaard.
Macht moet bekritiseerd kunnen worden, vervolgt Verhoeven. Zelfs als dat kwetst of
choqueert, maar natuurlijk niet wanneer het oproept tot geweld of haat
of intimiderend is.
De vraag is alleen wel of afschaffing geen vrijbrief is voor lone wolves die Twitter en Facebook gaan volkalken met verbaal spervuur. Vooral lieden die de Koning zien als een boze geest, aan wie wij de ondergang van zowat de ganse wereld hebben te danken.
In juli 2016 werd nog een man uit Kampen veroordeeld tot dertig dagen cel omdat hij koning Willem-Alexander op zijn Facebookpagina een moordenaar, verkrachter en dief had genoemd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten