Noem het toeval, maar bijna drie jaar geleden (want in juli 2015) schreef de Telegraaf over de oprichter van de Stichting Loterijverlies.nl: 'Eerst kocht hij een knalgele Lamborghini Lagardo, voorheen van een Chinese mensenhandelaar die in zijn cel zelfmoord pleegde. Vervolgens reed Roet rond in een Bentley en sinds kort maakt hij indruk op de bewoners van het dorpje Scharwoude met zijn glimmende Rolls Royce.'
Afgelopen week werd Ferdy Roet door de FIOD opgepakt op verdenking van verduistering van 2,8 miljoen euro en belastingfraude. Ook de glimmende Rolls Royce werd weggetakeld.
Drie jaar geleden lachte Roet de suggestieve vragen van Powned hierover nog weg, nu piept hij wel anders: 'Verdachte' zou het inleggeld voor zijn stichting hebben doorgesluisd naar rechtspersonen op de Kanaaleilanden. Die gelden zou hij via een vennootschap weer terug hebben laten vloeien naar Nederland voor de aanschaf van een villa.
Het begon met een succesje: In 2015 oordeelde de Hoge Raad dat de Staatsloterij zich tussen 2000 en 2008 schuldig maakte aan misleiding, door ook onverkochte staatssloten te laten meedingen in haar trekkingen. Roet wist 200.000 voormalige deelnemers aan de Staatsloterij aan zich en diende een schadeclaim van 300 miljoen euro. Verrast door dat enorme bedrag dat kwam binnenstromen, moet Roet hebben gedacht dat hij daarvan best wat kon 'lenen'. En dat was het begin van een lange soap.
Roet is ondanks het wraken van rechters en wrakingskamers allang uit het bestuur van zijn eigen Stichting Loterijverlies gezet - en onderhandelde de Staatsloterij met een andere belangenvereniging over de geleden schade voor misleidde loterijdeelnemers: de Stichting Staatsloterijschadeclaim en inmiddels Loterijverlies BV. De Haagse rechtbank heeft echter alle schadeclaims vanuit Loterijverlies BV niet ontvankelijk verklaard wegens gebrek aan kwaliteit en integriteit van het bestuur.
Nu had de FIOD al voor 4,19 miljoen euro beslag gelegd op de Bergense villa van Roet. Die pleegde op zijn beurt een citizen’s arrest en riep de politie op belastingmedewerkers te komen arresteren.
Kennelijk was het geduld van de opsporingsdienst daarmee wel op. In drie jaar kun je wel genoeg bewijs verzamelen voor de onvermijdelijke rechtsvervolging.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten