vrijdag 20 juli 2018

Pseudowetenschap

Waarschijnlijk gaat bij heel wat alternatieve blogs de vlag uit, want de stichting Skepsis heeft in twee jaar tijd ruim 200.000 euro moeten uitgeven aan advocaten in de VS nadat ene Ruggero Santilli het blog en de schrijver Van Erp in een civiele procedure aanklaagde. Inmiddels hebben de donateurs moeten bijspringen, want Skepsis was bijna door zijn reserves heen.

Niet de gebruikelijke complotdenkers, paragnosten en kwakzalvers kwamen in opstand tegen de Skepsis-site Kloptdatwel, maar een - laten we het netjes houden - pseudowetenschapper die vooral een paranormaal publiek lijkt te bekoren. Van Erp schreef dat artikel bij hoge uitzondering in het Engels.

Santilli heeft naar eigen schade geleden wegens misgelopen spreekbeurten en slecht lopende zaken bij zijn bedrijf. Het artikel is ongeveer het eerste wat je ziet als je zijn naam googelt.

Waarom een zaak tegen een Nederlandse stichting in de VS wordt gevoerd is niet helemaal duidelijk, maar Skepsis houdt onder het mom van vrijheid van meningsuiting de poot behoorlijk stijf en de reeds twee jaar lopende zaak komt in oktober voor. Inmiddels staat het gewraakte artikel nog steeds online.

Of dat het allemaal waard is, valt te bezien, zij het dat Skepsis niet de enige publicatie die de beste man aanklaagde, want de hoogbejaarde 'wetenschapper' wordt op internet in een wat talen gefileerd.

Het tegenartikel dat de Italiaan of zijn medestanders al in 2016 publiceerden, met de naam Pepijn van Erp breed uitgemeten, is in de zoekresultaten met moeite te vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten