zaterdag 17 november 2018

Gedram

Premier Rutte roept op om vandaag vooral naar Sinterklaas intochten door het hele land te gaan. Want het feest gaat door, in de hoop dat vrolijk kindergezang het gedram zal overstemmen.

De vraag is alleen of dat gedram nog ergens te horen zal zijn. Actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP), veruit de meest rabiate beweging, heeft de voorgestelde busreis van Amsterdam naar Den Helder afgeblazen vanwege 'onredelijke eisen' die de politie heeft gesteld.

Voorstanders van Zwarte Piet zouden de snelweg naar Den Helder willern blokkeren, zoals dat eerder bij Dokkum is gebeurd. In Dokkum en Leeuwarden mogen vertegenwoordigers van KOZP, voor zover ze nog willen komen na de Friese volksopstand, op specifieke vakken demonstreren.

n Nijmegen werd het protest ook al afgeblazen, na een reeks bedreigingen aan het adres van de actievoerders. Tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven dreigt er een confrontatie tussen Zwarte Piet-demonstranten en hooligans van PSV. De harde kern roept op het protest bij de Catharinakerk te dwarsbomen.

Het gedram heeft tot op heden nog altijd niks opgeleverd: Uit een peiling van NUpanel onder 14.596 respondenten blijkt dat 76 procent van de ondervraagden het liefste heeft dat pieten zwart zijn. 9 procent heeft een voorkeur voor roetveegpieten, 3 procent voor verschillende kleuren en 3 procent ziet het liever anders. 8 procent maakt het niet uit.

‘Jonge kinderen discrimineren van nature nooit’, beaamt Willem Koops, emeritus hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht, in de Volkskrant. 'Het is daarom ook onzin dat Zwarte Piet de discriminatie zou bevorderen. Kinderen kennen geen enkele betekenis toe aan de huidskleur.'

Wat voor de salonfähige Volkskrant dan meteen aanleiding is om te suggereren dat een wit gezicht in een pietenpak ook kan. De stap naar een Zwarte Sinterklaas is dan helemaal snel gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten