Maar liefst 654.000 Nederlanders hebben Facebook in 2018 verlaten en ongeveer de helft deed dat wegens ergernis over nepnieuws.
Opmerkelijk, want diezelfde gebruikers zorgen ook voor de verspreiding ervan, althans als we mogen afgaan op een onderzoek van de Universiteit Leiden. Meer dan vijf miljoen Nederlanders hebben weleens een bericht van pagina’s als TrendNieuws en Viraal Vandaag geliket of gedeeld, of er een reactie achtergelaten. De onderzoekers spreken over ‘pulpnieuwssites’: berichten die van anderen zijn overgeschreven, met een sensationele inhoud en het gebruik van koppen die mensen moeten verleiden om erop te klikken.
Pagina's als OngelooflijkNL en TrendNieuws hebben al meer volgers dan NU.nl en de NOS op Facebook. Wel is er sinds 2017 een omslag. De pulpnieuwspagina's publiceren meer en meer berichten, maar die worden steeds minder geliket en gedeeld, kennelijk omdat Facebook ze wegdrukt.
Kennelijk niet goed genoeg om een enorme irritatie op te wekken bij een fors deel van de Facebookers. Het delen van nieuwsberichten zegt namelijk niet altijd iets over de geloofwaardigheid ervan. Eerder het tegendeel.
YouTube kondigde deze week in elk geval maatregelen aan om de aanbeveling van 'schadelijke complotvideo's' in te perken. De Google dochter noemt als voorbeeld 'geveinsde wondergenezingen voor ernstige ziektes, beweringen dat de aarde plat is of het schaamteloos propageren van onwaarheden over historische gebeurtenissen, zoals 9/11'.
De video's zullen nog steeds bereikbaar zijn via YouTube-kanalen en in de zoekresultaten, maar YouTube hoopt zo de juiste balans vinden tussen de vrijheid van meningsuiting en de verantwoordelijkheid naar gebruikers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten