zaterdag 2 februari 2019

Niks te verbergen

En daar zat hij weer aan tafel bij DWDD: complotkoekwaus George van Houts. Na het succesje dat zijn burgerinitiatief had gescoord met het WRR rapport over de herzieningen van het bankstelsel, moest nu de nieuwste voorstelling Niks Te Verbergen van zijn theatergroep De Verleiders onder de aandacht worden gebracht. Dit keer ging het over de privacy.

Nog diezelfde avond wijdde techjournalist Daniël Verlaan (RTL) zestien tweets aan de feitelijke onjuistheden die hij had ontdekt en om tien uur twitterde Kajsa Ollongren (D66): 'Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij #dwdd #factfree. Het werk van de @aivd is geen toneelstuk.'

Acteur Tom de Ket had bijvoorbeeld hoegenaamd niets gemerkt van de nieuwe Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming; hij beweerde dat er geen regelgeving bestond rond digitale privacy.

Vooral de bewering dat de geheime dienst je als volksvijand registreert wanneer je in het verkeerde postcodegebied kunstmest koopt, bleek toch vooral fantasie. De NRC benadrukte naderhand nog eens de 'noodzaak van relevante informatie, 'zeker als vijf mannen de noodklok luiden over een onrustbarend thema als privacy in een digitaliserende wereld. Die functie raakte maandag bij DWDD ondergesneeuwd, wat een etmaal later ook tot de redactie zelf doorgedrongen leek te zijn.'

Ook kwam de aap weer uit de mouw: de heren hadden vooral op internet zitten lezen, geen deskundigen geraadpleegd. Van Houts had zoals gebruikelijk moeite om zijn fouten te erkennen.

De vijf acteurs, kortom, lieten zich volgens de Volkskrant kennen als vijf gepatenteerde complotdenkers. Dat hadden we al eerder gezien bij Van Houts, die de meest groteske onzin rond 9/11 bij elkaar had gegoogeld. Dat leidde tot de voorstelt Kom Plot, die zijn collega's een brug te ver vonden.

Maar het mooiste was toch wel de ontdekking van beveiligingsonderzoeker Brenno de Winter dat De Verleiders op hun site cookies voor tracking en advertenties hadden geplaatst zonder dat gebruikers hiervoor toestemming hadden gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten