zaterdag 5 januari 2019

Groter dan de VVD

Forum voor Democratie (FvD) begint het nieuwe jaar met frisse moed: het ledental is het afgelopen jaar niet alleen explosief gestegen, maar met 30.674 leden, ruim dertig procent meer dan een jaar eerder, streeft FvD ook nog eens regeringspartij VVD voorbij. Die moest afgelopen jaar juist inleveren.

De lakmoesproef wordt de komende Provinciale Statenverkiezingen in maart. De partij doet in alle twaalf provincies mee. Wel spelen onderwerpen waar de FvD zich normaal druk over maakt op provinciaal niveau wat minder.

Ledentallen zeggen echter niets over de politieke invloed. De SGP is qua leden zelfs nog ietsje groter dan de FvD, maar heeft politiek nauwelijks iets in de melk te brokkelen. De SP ook niet, maar heeft toch 36.465 leden. Het zegt iets over de trouwe aanhang, maar niets over de politieke verhoudingen.

Een spontane groei is het ook al niet. Eind december riep FvD de achterban op om lid te worden vanwege de peildatum voor de verdeling van subsidie voor politieke partijen. 'Hoe meer leden voor FVD op 1 januari hoe meer geld er beschikbaar is voor onze campagne en hoe minder er overblijft voor andere partijen.' Hoeveel van die nieuwe leden over een jaar beklijven is dus nog maar de vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten