zaterdag 20 april 2019

Popperiaans

O jee, Henk Otten, medeoprichter en aanstaand fractievoorzitter in de Eerste Kamer van Forum voor Democratie, uit onomwonden kritiek op partijleider Thierry Baudet in de NRC.

Toegegeven, wel na aanhoudende vragen hierover, maar toch: Volgens Otten moet Baudet zich niet meer inlaten met filosofische vergezichten en moet hij andere volksvertegenwoordigers meer bij de koers van de partij betrekken. Vooral dat laatste lijkt een thema. De one man show van Baudet loopt ten einde, de vraag is alleen of de showmaster daar zelf al aan toe is.

De inhoud moet ook anders. Baudet kwam op proppen met Hegel, de Uil van Minerva en Oswald Spengler die de ondergang voorziet. Daar moet Otten niets van hebben. Hij denkt eerder Popperiaans. Wetenschapsfilosoof Karl Popper, zegt Otten, was meer de man van de objectiviteit - meten, testen op weerlegbaarheid. En dat je in zo'n context het klimaatdebat moet voeren.

Ook had Otten naar eigen zeggen moeite met Baudet's overwinningsspeech van 21 minuten. 'Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo’n verhaal voor een lezing. Doe dit niet als heel Nederland bezig is met de uitslag.'

Het zijn woelige tijden voor FdD, waarvan het hoofdkantoor gelijk de Notre Dame bijna was afgebrand. En de partij in geen enkele provinciale coalitie een rol lijkt te gaan spelen wegens te dwarse standpunten. Vandaar dat de toon anders moet. Serieuzer, volwassener. Anders kom je in het cordon sanitaire terecht dat de PVV al jaren kenmerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten